Расписан конкурс за награде Светске организације за интелектуалну својину

Расписан конкурс за награде Светске организације за интелектуалну својину

Поводом обележавања 99. годишњице Завода за интелектуалну својину Републике Србије, ова институција отворила је конкурс за такмичење за награде Светске организације за интелектуалну својину (ВИПО) за 2019. годину у четири категорије.

Такмичење, које се организује са циљем промовисања креативности и значаја заштите интелектуалне својине за развој савремене економије и друштва, одржава се под покровитељством ВИПО-а у категоријама проналазача или групе проналазача за патент, правних лица за регистрован индустријски дизајн, аутора за монографско дело или студијску изложбу у области друштвено хуманистичких наука, и ученика или групе ученика средње школе за проналазак.

Пријаве за конкурс могуће је слати најкасније до 18. октобра, а детаљан опис критеријума, формулари и правила слања налазе се на сајту Завода за интелектуалну својину.

Поред наведених ВИПО награда, на основу увида у базу међународно регистрованих жигова, на прослави дана Завода ће бити додељена и награда „ВИПО Јусерс“ Трофи“ домаћем правном лицу са највећим интензитетом коришћења међународног система регистрације жигова током 2019. године.

Ове престижне награде ће бити додељене на прослави дана Завода 15. новембра.

Заштита интелектуалне својине има дугу традицију у Србији, а њени почеци датирају од 20. марта 1883. године, када је Краљевина Србија била једна од свега 11 земаља потписница Париске конвенције за заштиту индустријске својине, која представља један од првих међународних споразума у области интелектуалне својине.

Данас ова конвенција, којом администрира ВИПО, окупља 177 држава.

Потписивањем Париске конвенције Србија је била у обавези да установи посебну институцију надлежну за заштиту индустријске својине.

То се десило 15. новембра 1920. године, када је донета Уредба о заштити индустријске својине којом је основана Управа за заштиту индустријске својине, која је временом прерасла у Завод за интелектуалну својину.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI