Рок за уплату прве рате пореза на имовину истиче сутра

Рок за уплату прве рате пореза на имовину истиче сутра

Рок за уплату годишњег пореза на имовину за први квартал 2020. године истиче у петак, 14. фебруара, а обвезници га плаћају у висини последње рате за четврти квартал 2019. године.

Како пише данашња „Политика“, за сваки дан кашњења уплате пореза на имовину обвезник плаћа затезну камату од 11 одсто, а за избегавање плаћања те обавезе предвиђена је казна од 5.000 динара.

Како се наводи, пореска основица сваке године се одређује у новембру, а према градској одлуци у појединим деловима града намет за 2020. годину биће већи и до осам одсто, али само у зонама у којима је вредност квадратног метра непокретности порасла.

Власници станова у Београду ће тако платити порез већи за највише два одсто, за колико је отприлике повећана вредност некретнина у скоро свим зонама, док ће власници кућа плаћати порез мањи за један до два одсто, осим у зони заштите зеленила и зони улазних праваца.

Мањи порез плаћаће и власници пословних зграда, али ће власници гаража у екстразони пословања платити за 10 одсто већи порез, односно у првој зони четири одсто.

У појединим зонама града Ниша може се очекивати повећање пореза од два одсто, а у другим смањење од два одсто, док ће у Новом Саду висина пореза на имовину за физичка лица остати на прошлогодишњем нивоу.

Највеће увећање, али и умањење пореза осетиће грађани Крагујуевца, где ће порез на станове у екстразони бити увећан за три одсто, односно осам одсто у трећиј и четвртој зони становања.

У том граду порез за куће у екстра и првој зони биће нижи за око 10 одсто, а у другој зони за седам одсто.

Како наводи лист, већина градова и општина повећала је обухват наплате пореза на имовину, о чему говори податак да су приходи од пореза на имовину у 2018. години износили 49,5 милијарди динара, а 2017. године 45,6 милијарди динара.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, Политика

KOMENTARI