Сабор „Јасенички жубор“: Песма, игра и вожња трактором до манастира

Сабор „Јасенички жубор“: Песма, игра и вожња трактором до манастира

Топола – Сабор традиционалног певања, свирања и играња “ Јасенички жубор“ одржан је јуче у селу Доња Шаторња 14. пут на празник Свете Марине када се у селу одржава и вашар.

“ Жеља организатора Сабора, који су и сами носиоци и љубитељи сеоске песме, јесте, да окупи пријатеље, зналце и поклонике традиционалне уметности, како би заједно провели дан, музицирали и дружили се, у оквиру културних кодова своје традиције. Сабор организује група грађана из села уз логистичку подршку месне заједнице, ОШ „Живко Томић“ и уз благослов игуманије оближњег манастира Никоље“, изјавила је за ТопПрес члан организационог одбора 14. Сабора, Марија Обрадовић.

Ветерани КУД – а „Опленац“, Топола, фото: ТопПрес

Програм Сабора и овај пут започео је окупљањем учесника код школе Живко Томић, одакле су тракторским превозом наставили пут манастира Никоље где се одвијао део  програма, завршница Сабора уз доделу захвалница уприличена је у школском дворишту. На овогодишњем Сабору учешће је узело око 80 учесника, десет певачких група и два здравичара. Песма, традиционалне игре и звук баса одјекивали су селом до касних вечерњих часова.

ТопПрес

 

KOMENTARI