Силажа – обавезно храниво за исхрану крава

Силажа – обавезно храниво за исхрану крава

Топола – У домаћинству Александра Пантелића у селу Блазнава, већ дужи низ година се припрема силажа за зиму. Како каже наш домаћин, силажа је доста хранљива, па краве дају више млека.

„Хибрид силаж, сејем већ пар година и од њега силирам кукуруз. Сваке јесени, припремамо силажу и то нам је обавезна храна за краве. Силажа је кабасто храниво па имамо уштеду сена, има у њој и кукуруза па је и млечност повећана у зимском периоду“, рекао је Александар Пантелић и додаје да је јако важно правилно припремити силажу јер је то услов да опстане до пролећа.

„Биљка кукуруза мора бити у фази млечно воштане зрелости. Сило кобајн у њиви уситни биљку кукуруза на ситне комаде, који се касније морају угазити трактором како би се сабило и истиснуо ваздух. Накваси се са водом у коју се додаје со и прекрије најлоном, на који се стави слој песка. Тако се чува до новембра када се први пут отвара и користи за зимски период исхране. Кад се једном отвори, почиње да се кисели јер добија ваздух, али до маја месеца може да се сачува“, истиче Пантелић.

Према његовим речима, принос силажног кукуруза варира зависно од падавина током лета. Ове године, лето је било сушно, па је и принос овог кукуруза подбацио.

Иначе, Пантелићи обрађују 11 хектара земље и на свом имању поред свиња и оваца имају и  11 крава.

ТопПрес

KOMENTARI