Шира листа обољења која воде директно у пензију

Шира листа обољења која воде директно у пензију

Дневно у Србији од срца умре 142 људи!
Због промене климе прете нам маларија и денга грозница, а стручњаци највећи страх имају од зомби болести
Превентивни прегледи за жене, превенција малигних болести

Новости пишу да је наша листа професионалних обољења вишеструко краћа од европског просека, али ће се ствари бар делимично променити, јер је нови правилник завршен.

На списак професионалних болести, на којима је досад било 56 обољења, додато је нових девет, рекао је за тај лист проф др Петар Булат, специјалиста медицине рада у Институту за медицину рада и радиолошку заштиту.

То је добро и усвајањем новог правилника, који ишчекујемо, решава се досадашњи проблем са застарелим, дуго неиновираним списком професионалних обољења, казао је он.

У следећем кораку, наглашава Булат, треба дефинисати процедуру утврђивања професионалног обољења и решити проблем финансирања дијагностике у поступку утврђивања ових болести.

Дијагностичке процедуре у таквим случајевима нису међу онима који иду на терет обавезног здравственог осигурања и мора да се дефинише ко ће да их плати – послодавац, запослени или РФЗО, наводи лист.

Паралелно са тим, наводи Булат, мора да се дефинише ко заправо утврђује професионално обољење – лекар специјалиста медицине рада, било који специјалиста или институција, као сто су Институт „Др Драгомир Карајовић“ и заводи у Нишу и Новом Саду.

Новости напомињу да је највећи проблем доказати да је болест настала због услова рада.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI

TOPPRESS: 0
DISQUS: 0