Школски распуст се због грипа продужава до 24. фебруара

Школски распуст се због грипа продужава до 24. фебруара

У циљу превенције ширења грипа у популацији деце и младих, а имајући у виду актуелне епидемиолошке податке надлежних органа, тела и служби, Министарство просвете, науке и технолошког развоја донело је одлуку да се продужи зимски распуст у основним и средњим школама у Републици Србији. Распуст ће бити продужен до петка 21. фебруара 2020. године, а први наставни дан  је понедељак 24. фебруар 2020. године.

Претходно је данас Министарство здравља дало препоруку Министарству просвете да се продужи зимски распуст, како би се смањило ширење вируса грипа.

Министар просвете Младен Шарчевић је рекао за Прву телевизију да ће часови у Војводини и у централној Србији бити надокнађени. Он је саветовао директорима школа да комбинују начине надокнаде часова, како се не би сваки дан остајало дуже.

Замолио је директоре школа за разумевање према ученицима завршних разреда и да унапред направе план надокнаде за следећи период. Распуст је продужен за четири наставна дана, те министар каже да се половина може надокнадити радним суботама, а половина у току радне недеље, преноси РТС.

Додаје да се суботом често одржавају такмичења, али и да се не такмиче сва деца. За децу која иду на такмичења суботом, Шарчевић каже да наставници за њих могу да организују посебно надокнаду, укључујући онлајн и све друге моделе.

„У договору са Министарством здравља и са свим анализама које раде, заиста смо донели мислим исправну одлуку да се продужи распуст и следеће недеље, тако да наставни дан буде 24. фебруар“, рекао је Шарчевић.

Прецизирао је да се после одлуке о продуžжењу распуста на територији АП Војводине, данашња одлука односи на Централну Србију и на Косово и Метохију.

Упитан да ли се планира промена календара распуста, Шарчевић је рекао да лично није баш најзадовољнији календаром распуста, али да ће се „временом размишљати и о томе“.

Кисић Тепавчевић: Продужење распуста успориће ширење вируса грипа

Очекујемо да ће се продужењем распуста смањити учесталост респираторних инфекција и обољења сличних грипу, каже епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић из Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“.

Она је за Танјуг нагласила да је зимски распуст успорио ширење респираторних инфекција и вируса грипа, да је током прошле недеље забележен пад обољења сличних грипу за око 2.000 у односу на недељу која јој је претходила, али да је то и даље на високом нивоу.

У Војводини, где деца иду у школу, регистровано је повећање броја оболелих, нарочито код деце школског узраста.

„Имајући у виду повезаност учесталости респираторних инфекција са терминима школског распуста, сматрали смо да је стручно оправдано да се спроведе једна заједничка мера на нивоу целе земље, а то је продужење зимског распуста до краја недеље. Та мера имаће највећу ефикасност када је у питању успорење тока респираторних инфекција на подручју наше земље“, појаснила је она.

Подсећа да је у фебруару максимална активност вируса грипа и да продужење распуста може да успори даље ширење.

„Највећу стопу оболевања бележили смо код деце школског и вртићког узраста, те сматрамо да ће се то што деца неће бити у колективима одразити на смењење броја оболелих“, закључила је она.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, Прва, РТС

KOMENTARI