Скраћен пролећни распуст, Шарчевић: Пауза четири дана, онлајн проба мале матуре, школа не мора да почне 1. септембра

Скраћен пролећни распуст, Шарчевић: Пауза четири дана, онлајн проба мале матуре, школа не мора да почне 1. септембра

Пролећни распуст за ученике основних и средњих школа уместо десет, трајаће четири дана, каже министар просвете Младен Ссарчевић и додаје да ће након Ускрса бити организована онлајн проба мале матуре.

Школским календаром предвиђено је да пролећни распуст траје од 11. до 20. априла, а министар каже да је у ванредним околностима непотребно прекидати наставу која је организована на даљину, те да је у договору са премијерком Аном Брнабић направио измену школског календара.

Скраћење распуста

– Сви ће имати паузу од четири дана за верске празнике. За хришћански део то је велики петак, субота, Васкрс и васкршњи понедељак. Та четири дана ће бити емитовани садржаји из верске наставе – рекао је Шарчевић за Тањуг.Он је нагласио да тиме желе да одрже континуитет наставе на даљину.

У допису који је прослеђен директорима основних и средњих школа у централној Србији (без АП Војводина) наведено је да дане предвиђене за распуст треба искористити за учење и да би прекидање наставе на даљину било на штету ученика, који због ванредног стања морају да буду у кругу породице и са мање контаката ван куће.

Нерадни дани биће од 17. до 20. априла (од петка до понедељка). За све остале дане организована је настава на даљину путем телевизије према најављеном распореду.

Проба мале матуре после Ускрса

У ванредном стању и због организовања наставе на даљину како би се смањило ширење новог корона вируса, померена је и проба мале матуре која је према школском календару била је предвиђена за 27. и 28. март. Министар Шарчевић каже да ће бити организована онлајн проба мале матуре после УскрсаМи ћемо највероватније после ускршњих празника организовати пробу мале матуре. Очекујем да ће родитељи одиграти добру улогу, јер је и њима битно да виде колико њихово дете зна – нагласио је министар.

Он је подсетио да проба мале матуре и у нормалним околностима представља пресек стања, да се види колико ђаци знају, са којим областима имају потешкоћа и где треба да се појача рад.

– Ученици осмог разреда сада могу на РТС Планети да обнове градиво шестог, седмог разреда – навео је министар и додао да ће настојати да се суботом појачају часови из предмета и области које су сложеније и које су представљале потешкоће за ученике.

Напомиње да сва деца тренутмно раде у истим околностима тако да се не може рећи да је неко фавортизован.

Матура у јуну

За малу матура, која је планирана 17, 18, 19. јуна, министар каже да се штампају тестови.

– Имаћемо разумевање за околности под којима се сада учи, али понављам и да сви имају сада исте услове. Мислим да би било најлошија педагошка порука да кажемо – хајде да прекинемо сада све- нагласио је Шарчевић.

Напомиње да је најважније да се одржи континуитет редовне наставе, да за све што је предвиђено планом и програмом има времена, јер наредна школска година почињхе 1. септембра, али да и то може да се помери.

– МИ смо господари школског календара. Не морамо да почнемо школску годину 1. септембра , можемо 15. септембра па у наредној школској годину можемо другачије организовати распусте – закључио је он.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI

TOPPRESS: 0
DISQUS: 0