Шљива ранка због ниске цене завршиће у казану за ракију

Шљива ранка због ниске цене завршиће у казану за ракију

Топола –  Производња стоних сорти шљива је веома интересантна за многе произвођаче јер постижу већу цену на тржишту и имају сигуран пласман уколико је производ квалитетан. Свежа шљива се осим пласмана на домаћим тржницама задњих година и значајано извози. За извоз стоних шљива највећи значај имају ране стоне сорте шљива. Чачанска рана је једна од најјранијих сорти шљиве а сазрева почетком јула месеца. Управо ова сорта шљиве ове године ће у домаћинству Марковићи уместо за извоз  завршити у казану, а разлог је ниска откупна цена.

„Око 4.000 килограма  ране Чачанске сорте ове године ћу искористити за ракију, јер цена је ниска за ову сорту. Ранијих година цена је ишла и до 120 динара за килограм ове године око 60 динара, мада и та цена није сигурна. Плодови су изузетно квалитетни па сам и  поклонио пријатељима а и ракија ће бити врхунска јер је од ове сорте проверено доброг квалитета“, казао је за ТопПрес Драган Марковић из села Јарменовци.

Драган Марковић у свом засаду, фото: ТопПрес

Овај домаћин гаји шљиву ранку на 35 ари а засад је старости дванаест година.

Иначе ова сорта се одликује  крупним плодовима који могу достићи до 60 грама , издужено јајастог облика и црвеноплаве боје.

ТопПрес

Плодови врхунског квалитета завршиће у казану за ракију, фото: ТопПрес

KOMENTARI