Србија по просечним ценама бензина шеста у региону

Србија по просечним ценама бензина шеста у региону

Србија је по просечним ценама бензина БМБ 95 на шестом месту у региону јер литар кошта 1,319 евра, а по просечним ценама дизела на четвртом месту јер литар кошта 1,415 евра, саопштило је данас Удружење нафтних компанија Србије (УНКС). Скупљи бензин БМБ 95 од Србије имају, како се наводи, Грчка, Хрватска, Албанија, Црна Гора, а јефтинији Мађарска, Румунија, Македонија, Босна и Херцеговина (БиХ) и Бугарска.

Дизел је јефтинији у Словенији, Црној Гори, Румунији, Мађарској, БиХ, Бугарској и Македонији него у Србији, а скупљи је у Албанији, Грчкој и Хрватској.

Тренд раста цене нафте „брент“ који је успостављен 15. августа, како се наводи УНКС, заустављен је 3. октобра и за претходних месец и по дана та нафта поскупела је за 22 одсто и барел је 29. септембра коштао 86,29 долара, што је највиша цена у последњих четири године.

Додаје се да уочи ступања на снагу пуних санкција САД-а према Ирану, нико поуздано не зна да ли ће понуда на глобалном нивоу моћи да задовољи актуелну тражњу за „црним златом“, због чега се ове недеље бележе велике осцилације цена по којима се тргује у току једног дана.

„Истим темпом су се кретале и котације бензина и дизела, што је изазвало перманентан раст велепродајних цена на тржишту Србије“, навео је УНКС.

Истиче се да је понуда дизел горива опала, пре свега, због вишемесечних проблема у допремању горива Дунавом из увоза, па су услед изузетно ниског водостаја бродови за превоз деривата нафте у стању да утоваре једва једну трећину свог капацитета.

ТопПрес/ Извор: Бета

KOMENTARI