Србији недостаје 200 нотара

Србији недостаје 200 нотара

Петнаестак места у Србији и даље нема нотарске канцеларије иако су јавни бележници уведени у наш систем пре пуне четири године. У неким већим градовима, попут Ниша или Шапца, има их, али недовољно, па су честе гужве, посебно у време уписа на школе и факултете.

По речима председника Јавнобележничке коморе Србислава Цвејића, у земљи укупно ради 168, а предвиђено је 370 јавних бележника. Значи, фале 202. Али, како наглашава, чак и у тако смањеном броју они су успели без примедаба да изнесу оверу потписа за изборе.

У мањим местима јавни бележници не желе да отворе канцеларије јер им се не исплати. Чак трећину бруто прихода дајемо држави. Плаћамо четири врсте пореза. А тамо где има мало посла, бележници не могу да покрију ни трошкове. Ипак, у року од наредних 10-15 дана очекујемо расписивање већег конкурса – каже Цвејић, и додаје да се тамо где нотара нема промет непокретности оверава у суду, а сагласности у општини.

У Шапцу би требало да ради пет нотара, али их на 120.000 становника и 52 насељена места има само три. На оверу „озбиљнијих“ докумената чека се и по два-три месеца. У шабачком Основном суду, упркос гужвама, овере се однедавно више не раде, али је ова пракса остала у судским јединицама у Богатићу, Владимирцима и Коцељеви. Иако је прописано да тамо ради по један бележник, њих уопште нема.

И у Лозници, која покрива мање, али захтевно подручје због границе са БиХ, раде тек два нотара. У Крупњу и Љубовији нема ниједног.

У Нишу ове послове обављају само четири канцеларије, мада би на основу броја становника требало да их буде 10. Они су задужени и за становнике Гаџиног Хана, Дољевца, Мерошине и Ражња, који могу да бирају да ли ће послове завршити код њих или у суду.

– Десет нотара било би превише, али још двоје би мало смањило притисак на нас. Да наш посао није лак најбоље говори то што се мало колега адвоката или правника одлучује да се прихвати нотарске дужности – кажу нишки бележници.

Њих очекује још више посла од јуче, када су добили додатну обавезу: да уписују права својине у службама катастара непокретности.

У девет општина Златиборског управног округа, јавних бележника има само у већим градовима. Ужице, са око 70.000 становника, има две јавнобележничке канцеларије, а Пожега, Бајина Башта, Прибој, Пријепоље и Ивањица по једну. Житељи Косјерића, Ариља и Нове Вароши немају нотара. Два бележника у Ужицу су довољна да обаве сав посао. Све може бити урађено истог дана ако је то потреба грађана – каже Виолета Александрић, један од двоје ужичких нотара.

У Војводини је ситуација далеко боља. У Новом Саду, на пример, ради 10 јавних бележника, а у Бачкој Паланци, Беочину, Бечеју, Врбасу, Жабљу, Србобрану, Сремским Карловцима и Темерину по један. Игор Врањеш, новосадски бележник, каже да гужви нема, овере купопродајних уговора се заказују дан за дан, евентуално сутрадан, док се овера потписа ради без заказивања.

ТопПрес/ Извор: Вечерње новости

KOMENTARI