Свима којима је пензија мања од овог, одређеног износа, следеће године добијаће 5 одсто више

Свима којима је пензија мања од овог, одређеног износа, следеће године добијаће 5 одсто више

Поред једнократне помоћи од 3.000 динара коју је сваки пензионер добио крајем прошлог месеца, поједини пензионери добиће и повећање примања у 2019. години

Корисницима старосне, превремене старосне, инвалидске и породичне пензије која од децембра ове године закључно до новембра наредне године износи до 34.003,90 динара, добиће увећање за тај период.

Пензионерима који примају пензију до 26.643,75 динара, она ће бити повећана за 5 одсто.

Они којима пензија износи од 26.643,76 динара до 34.003,90 динара, увећање ће се обрачунавати као разлика између износа пензије за септембар 2018. године увећане за 5 одсто и износа припадајуће пензије тог корисника од месеца децембра 2018. године закључно са новембром 2019. године.

  • Новим корисницима којима пензија припада почев од децембра ове године и надаље, а новчани износ као увећање уз пензију обрачунава се у висини новчаног износа као увећања уз пензију корисника који су право на пензију остварили закључно са 30. септембром 2018. године, а чија је висина пензије истоветна са висином пензије новог корисника – стоји у Уредби Владе.

Ако пензија за септембар 2018. године не припада за цео месец, новчани износ као увећање обрачунава се тако што се та пензија своди на износ пензије за цео месец. Уколико се пензија исплаћује за део месеца, обрачунава се сразмерни део тог износа.

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс, Г. Авалић

KOMENTARI