Топло време збунило воће: Шљиве процветале у децембру

Топло време збунило воће: Шљиве процветале у децембру

 Топола – Иако је календарски зима већ почела у природи би се рекло да је рано пролеће. Већина биљних врста због високих температура још увек није завршила своју вегетацију а и оне биљке које су на изглед у фази мировања испоставило се да нису.

У воћњаку Радосава Радовановића из села Јарменовци код Тополе почела је резидба шљиве, а воћар Радосав у свом шљивику затекао је призор који никако није очекивао у ове децембарске дане.

„Сакупио сам резаче да режемо шљиву, то смо бар до сада радили преко зиме. Никада до сада за својих 60 година нисам у воћњаку затекао цветове на стаблу у време резидбе нарочито не у децембру. Топло је за ово доба године, топла је јесен, клима нам се променила и ето биљке не знају у којој су фази и шта се дешава“, каже Радосав за ТопПрес  и додаје да је шљива Стенли процветала на три стабла.

Процветала шљива у децембру, фото: ТопПрес

„Приметио сам пет цветова али врло је могуће да их има још, јер ипак је површина од 50 ари“.

Стручњаци из области воћарства сматрају да је цветање воћа у не доба постало уобичајена појава. Разлог за то је како кажу лепо време током јесени праћено високим температурама.

„На жалост, није то постала неуобичајена појава. Топла јесен, мало кише, дуг топли период и ето га цветање. То је посебно изражено тамо где је раније отпао лист, као што је шљива, вишња. Последице тог цветања су да ће оно што је процветало или листало угинути током зиме, ти пупољци или делови летораста. Озбиљније последице се могу јавити код кајсије која је нестабилног мировања, док код другог воћа као што је овде случај са шљивом не би требало бити ништа страшно. Цела стабла могу бити угрожена ако на стаблима дође до масовнијег цветања, а након тога зима наступи нагло и са веома ниским температурама, тада могу страдати цела стабла“, објашњава Иван Глишић, професор воћарства из Чачка.

ТопПрес

KOMENTARI