У понедељак се отварају биоскопи и позоришта а ево које се све мере морају поштовати

У понедељак се отварају биоскопи и позоришта а ево које се све мере морају поштовати

За сваког посетиоца на културним манифестацијама у затвореном простору, које се могу организовати од понедељка, мораће да буде обезбеђено најмање девет квадратних метара, рекао је епидемиолог Предраг Кон.

Додаје да је тачно је највећа опасност ширења короне затворени простор, али да је зато прописан минималан размак од 1,5 метра, што је са обе стране укупно три метра, тако да ће сваки посетилац морати да има обезбеђено девет квадрата.

Кон каже да ће то у неким случајевима значити једно седиште размака, а у неком другом простору два седишта. Када се говори о одговорности, ту није реч само о кажњавању, јер ако неко хоће да ради биоскоп мора да обезбеди да све функионише и ако гледаоци то не поштују неће радити биоскоп. Не можете појединачно кажњавати неког ко је скинуо маску – навео је Кон.

Додаје да је слично и у јавном превозу и истакао да сада има свега пет до 10 одсто људи који не користе маске у јавном превозу.

Кон је напоменуо да ситуација са короном још дуго неће бити мирна у смислу да ћемо моћи слободно да се понашамо и да на дужи период морамо да се навикнемо да носимо маске.

– Епидемилошка ситуација се постепено смирује и оног момента када би било супротно да имамо погорашање и да идемо у супротном правцу, поново би биле на снази забране.

Истиче да култура има приоритет зато што су највећи притисци и захтеви долазили управо из области културе.

Кон је додао да је певање јасно дефинисано као додатни ризик и опасност, али да концерти у затовореном простору, ипак, нису ризик јер људи ту ћуте и слушају.

Заменица директора Института Батут Дарија Кисић Тепавчевић каже, такође, да је сваки затворени простор ризик ако ту борави више људи и да је зато важно поштовање општих мере превенције. Удаљеност између посетилаца је минимално 1,5 метар, максимално је до 500 посетилаца, али за мање просторе тај број може да буде и мање у зависности до тога колико може да се обезбеди места са размаком од 1,5 метар. Ипак ,то је за већину установа број седишта подељено са два – објаснила је Кисић Тепавчевић.

Како каже, сви који будемо одлазили у позориште и биоскопе треба да будемо свесни да је то ризик за преношење вируса и да морамо да носимо маске и поштујемо мере.

ТопПрес/ Извор: Информер.рс

KOMENTARI