У Тополи нови километри асфалта али и решење за растиње поред путева

У Тополи нови километри асфалта али и решење за растиње поред путева

Топола – На асфалтирању локалних путева у општини Топола радило је Предузеће за путеве из Крагујевца, међутим, недавно тај посао је преузела фирма Ар-Баг из Аранђеловца. У плану су нови километри асфалта најпре у селу Клока, потом Наталинци, Рајковац, Крћевац. Поред радова на путној инфраструктури локална самоуоправа увелико ради на пројекту уређења банкина и растиња поред путева.

„Започели смо пројекат одржавања банкина и растиња поред локалних путева на територији општине Топола, тренутно је евидентирано око  милион квадрата у свим селима на локалним путевима од прве до четврте категорије. То су сви путеви где има кућа у свакој месној заједници. Остају нам атарски путеви, до њива и воћњака. Процена је да тога има још до 300.000 квадрата. Мерили смо да би тачно одредили колико укупно новца је потребно. Тренутна цена код путарских предузећа је 2,7-2,9 динара за кошење квадратног метра поред пута, сеча високог растиња је нешто виша али да тачно све то саберемо и  да до краја године одредимо начин финасирања. Желимо  да општина преузме на себе одржавање банкина и растиња поред свих локалних и атарских путева на целој територији,  новац за ову сврху обезбедили би  тако што би грађани ову услугу плаћали преко пореза за имовину“, изјавио је председник СО Топола Драган Јовановић.

Он истиче да проблем растиња поред путева  тренутно покушава да реши комунална инспекција која је свакодневно на терену и обилази села. Писање казни према његовим речима  није право решење јер бројни власници парцела више нису у селу.

„На жалост имамо напуштене парцеле где власника нема, преминули су или отишли из села, тако да немамо од кога ни да наплатимо казну. Због тога општина мора преузети на себе овај проблем како бисмо трајно решили уређеност нашег села.  За два кошења годишње процена је да ће требати око 8.000.000 на годишњем нивоу“, закључује Јовановић.

ТопПрес

 

 

KOMENTARI