Ускоро нови закон о пољопривреди – Недимовић: „Сточари ће моћи да добију земљу на десет година, регулисаће се цене пољопривредних производа“

Ускоро нови закон о пољопривреди – Недимовић: „Сточари ће моћи да добију земљу на десет година, регулисаће се цене пољопривредних производа“

Нови закони из области пољопривреде регулисаће, између осталог, цене пољопривредних производа, одредити ко су професионални пољопривредни произвођачи, референтне цене производа, а Изменама закона о пољопривредном земљишšту први пут, после 20 година, сточари ће моћи да добију земљу на десет година.

О свему овоме министар пољопривреде Бранислав Недимовић разговарао је јутрос с пољопривредницима у газдинствима у Опšтини Бечеј, заједно са поркајинским секретаром за пољопривреду Вуком Радојевићем.

„Ми ћемо први пут да изађемо са очекиваним ценама у 2020, 2021. и 2022. години за 20 култура које се најчеšће срећу у српској пољопривреди. То је на бази истражžивања тржžшиšта у окруžжењу, тржžишšта Европске уније, али и тржžишšта Руске Федерације, када је, на пример, у питању воћарство. То ће бити цене испод којих не би требало да буду““, рекао је Недимовић.

Он сматра да је највећи проблем домаћих пољопривредника то šшто немају искуства да истражžују тржžишšте, примећујући да је такав став „заоставшšтина од 1945. до 1990. године, када је дрžжава у пољоприведи гарантовала за све, па се изгубио предузетнички дух“.

Недимовић је нагласио да је изузетно важžно одредити ко је професионални пољопривредник.“Нама је неопходан пропис који ће рећи ко је то професионални пољопривредник, ко се пољопривредом не бави успут, већ се њом активно бави. То је важžно због различитог третмана пореског, банкарског система и система субвенција, да би ти људи имали неку врсту предности и награде у односу на оне који могу своја права да остваре на други начин, попут пензијског и инвалидског осигурања. Кад сте запослени, вама су ти доприноси плаћени, не морате то да плаћате од профита из пољопривреде. Ови људи који се 24 сата баве пољопривредом, морају од свега šто зараде да издвоје и за то““, каžже Недимовић.

Он кажžе да је неопходно дефинисати ко су откупљивачи, формирати регистар откупљивача.

„Када будемо имали регистар откупљивача, онда ће сваки пољопривредик знати с ким можžе да сарађује. Ако одлучи да продаје некоме ко није у јавном регистру, сам ће морати да сноси последице, ако их буде“, кажžе Недимовић.

Говорећи о изменама закона о ПИО, дуговањима и сарадњи са Светском банком у вези са тим, он је оценио да је у том смислу, šто се тиче дуговања, „ситуација данас ненормална““.

„Ми тренутно радимо како да решšимо проблем од 1,8 милијарди евра дуговања, да направимо систем за будућност. Ненормална је ситуација данас. Да имаš један или сто хектара и плаћаš исте доприносе. То је реликт другог неког система и морамо ући у реформу, зато смо затраžили помоћ Светске банке. Пољски систем нам је близак. То је најболнија ствар коју ћемо морати да урадимо, да мењамо филозофију поступања према пољопривредницима у вези с тим ко ће имати пензијско и инвалидско осигурање““, рекао је Недимовић.Министар каžже и да ће први пут, после 20 година, сточарима бити дата земља на десет година.

„Мораћемо ограничити максималне количине земље које ће сточари моћи да добију да би било земље за све. Да не могу велики комбинати добијати огромну количину земље са различитим ескивирањем прописа. То ћемо реšити изменама Закона о пољопривредном земљишšту““, рекао је Недимовић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI