Веће пензије у јануару, а ево када пензионери могу да очекују следеће повећање

Веће пензије у јануару, а ево када пензионери могу да очекују следеће повећање

Чекови српских пензионера од Нове године биће већи од 500 до 7.000 динара у зависности од тога колики износ сада примају, док следеће увећање пензија могу да очекују у јануару 2021. године.

Како објашњава проф. др Милојко Арсић са Економског факултета у Београду, редовно повећање пензија ће се вршити једном годишње, на почетку сваке године, што значи да се након повећања пензија у јануару 2020. године наредно повећање бити у јануару 2021. године.

– Иначе пензиони чекови се увећавају једном годишње у већини земаља, а то решење је примерено и за Србију, након што је инфлација стабилизована на ниском нивоу – каже наш саговорник.

Повећање пензије, у складу са швајцарском формулом не зависи од тога да ли је буџет у суфициту или дефициту. Оно ће се вршити сваке године, а висине повећања ће зависити од раста просечних зарада и инфлације.

– Евентуална привремена суспензија редовног повећања пензија, могућа је само у случају када наступе крајње неповољне економске околности, попут велике економске кризе – каже проф. Арсић. – За разлику од тога, исплата једнократне помоћи пензионерима од 5.000 динара је последица оствареног суфицита. Ова исплата је оправдана само у случају пензионера који имају мале пензије, а није оправдано да помоћ добијају који имају високе износе на чековима.

Најтање коверте (10.000 динара) стижу на адресе око 106.000 најстаријих у Србији. Њихов кућни буџет биће од јануара увећан за нешто више од 500 динара. Просечан пензиони чек, од 26.342 динара, биће већи за 1.500, док ће најбројнија група пензионера чија су примања од 10.000 до 15.000 динара, сада бити од 500 до 800 динара виша. У следећој групи најстаријих је око 220.000 корисника са месечним примањем од 15.000 до 20.000 и они ће са јануарским чеком моћи да рачунају на повећање до 1.000 динара.

Од Нове године повећање пензија највише ће осетити најстарији са већим чековима, међутим, њих је процентуално и најмање. Према званичној статистици ПИО фонда свега око четири одсто пензионера месечно прима више од 60.000 динара.


Најбоље решење


Усклађивање пензија према швајцарској формули је дугорочно посматрано најбоље решење за пензионере, јер се оне исплаћују у складу са економским могућностима привреде.

– Ова формула штити пензије од обезвређивања услед инфлације, а обезбеђује реални раст пензија у годинама када зараде реално расту – каже проф. др Арсић. – Краткорочно посматрано, било је и повољнијих решења за пензионере, попут повећања према расту зарада, али оно, не би могло дуго да се примењује због недостатка средстава.

ТопПрес/ Извор: Вечерње новости

KOMENTARI