Велика промена која се неће свидети послодавцима: Од сада инспектори могу да врше контролу без претходне најаве

Велика промена која се неће свидети послодавцима: Од сада инспектори могу да врше контролу без претходне најаве

Инспектори од ове године могу да контролишу привредне субјекте без претходне најаве и показивања налога и службене легитимације, саопштено је из Министарства државне управе и локалне самоуправе.

То је предвиђено изменама и допунама Закона о инспекцијском надзору, које су усвојене у децембру 2018. године и почеле су да се примењују, пише бета.рс.

Инспектори ће се користити „прикривеном куповином“ када основано сумњају да лице обавља делатност као нерегистровани субјекат или да не издаје рачун, и када не могу на други начин да прибаве доказе или је отежано прибављање доказа о томе да ли је на пример привредник регистрован и да ли издаје фискални рачун.

Инспектор куповином, као тајни купац, прикупља доказе и чињенице и тек након тога показује службену легитимацију и налог за инспекцијски надзор.

– Овај начин се већ користи у другим развијеним државама и оруђе је у рукама инспектора у борби са несавесним привредницима – наводе из министарства.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић рекао је да је важно направити јасну разлику између оних који послују у складу са законом, у односу на оне који свесно, с предумишљајем крше закон с намером да преваре државу, грађане или раднике.

– То је и суштина целе реформе инспекцијских служби, да раздвојимо жито од кукоља – рекао је Ружић, а преноси служба за информисање министарства.

Циљ је да ова мера, како је објаснио, допринесе укупном повећању ефективности инспекцијског надзора, посебно у оним случајевима који се окончавају у судским поступцима.

– Ова врста доказивања учиниће поступке знатно краћима и лакше објективно доказивима. С друге стране, шаље се јасна порука да ће онај део привреде који је свесно у сивој зони бити ефикасно процесуиран, односно да се противзаконито пословање не исплати и да се више не може рачунати на то да поступци застаре – рекао је он.

Ову могућност за сада су почели да примењују инспектори тржишне, туристичке и саобраћајне инспекције, а примена се очекује и у другим секторима у којима је овакав начин прикупљања доказа потребан.

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс/Бета

KOMENTARI