Више цене путарине очекују се крајем јула

Више цене путарине очекују се крајем јула

Измене Закона о накнадама за коришћење јавних добара, којима се цена путарине повећава за 12 одсто, објављене су у Службеном гласнику, а у Путевима Србије очекују да нови ценовник почне да се примењује крајем јула.

Измењени Закон о накнадама за коришћење јавних добара ступиће на снагу 16. јула, али то не значи да ће аутоматски тог датума поскупети путарина, речено је Танјугу у Путевима Србије.

Измене тог закона омогућавају Путевима Србије да предложе нови ценовник свом Надзорном одбору, који га затим предлаже Влади Србије за усвајање.

И тек након одлуке владе и осмог дана од објаве одлуке у Службеном гласнику почеће да се примењују више цене, објашњавају у том јавном предузећу.

Износи путарина у Србији ће бити повећани за око 12 одсто, пошто ће тачне цене за све деонице бити заокруживане тако да буду згодне за плаћање и враћање кусура.

Путарина од Суботице до Прешева за аутомобил, према актуелним ценама када се све сабере, износи 1.900 динара и ако би се цена тачно повећала за 12 одсто била би 2.128 динара.

Од Београда до Прешева се сада плаћа 1.340 динара и ако би се цена тачно повећала за 12 одсто износила би 1.501 динар.

За деоницу Београд – Ниш сада треба издвојити 800 динара, а након поскупљена би то износило 896 динара. За путарину од Београда до Суботице сада треба платити 560 динара, након поскупљења 627 динара.

Путарина од Београда до Новог Сада коштаће 235 динара уместо досадашњих 210. Од Беогада до Шида цена износи 370 динара, док би након поскупљења требало издвојити 415 динара.

На аутопуту Љиг – Прељина, где је сада путарина 140 динара, била би 157 динара. Цена путарине повећава се како би могла да се одржи даља изградња и одржавање путева и делимично се постиже усклађивање са директивом Европске уније која прописује да путарина треба да обезбеди реалне трошкове одржавања, развоја и изградње аутопутева.

Путарина је последњи пут у Србији поскупела 7. јануара 2017. године за 10 одсто.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI