Влада донела Уредбу о онлајн суђењима

Влада донела Уредбу о онлајн суђењима

Влада Србије донела је Уредбу према којој се за време ванредног стања, проглашеног 15. марта, суђење може одвијати путем видео-конференцијске везе, ради спречавања ширења коронавируса.

„У време ванредног стања, проглашеног 15. марта 2020, у кривичном поступку који се води пред првостепеним судом, када председник већа или судија појединац нађе да је обезбеђења присуства окривљеног који се налази у притвору, на главном претресу отежано због опасности од ширења заразне болести, може одлучити да се учешће окривлејног на главном претресу обезбеди путем техничких средстава за пренос звука и слике, ако је то с обзиром на техничке услове могуће“, наводи се у Уредби у коју је Танјуг имао увид.

Ова Уредба донета је у складу са чланом 200 Устава Србије који регулише ванредно стање и ступила је на снагу објавом у Службеном гласнику 1. априла.

На препоруку Министарства правде већина судова у Србији већ је обезбедила могућност суђења путем скајп апликације између притворске јединице у којој се налази окривљени и суднице у којој се у тренутку суђења налазе судија, тужилац и бранилац окривљеног.

На овај начин Изречене су прве четири пресуде окривљенима за кршење самоизолације.

Овај начин суђења, скајпом, могућ је само док траје ванредно стање, уведено ради спречавања ширења Covida 19.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI