Влада повукла Закључак о информисању током ванредног стања, 100 одсто зараде за оболеле и запослене у самоизолацији

Влада повукла Закључак о информисању током ванредног стања, 100 одсто зараде за оболеле и запослене у самоизолацији

Влада Србије повукла је данас одлуку о информисању током ванредног стања због пандемије корона вируса.

Чланови Владе Републике Србије препоручили су на данашњој седници свим послодавцима да својим запосленима који се налазе у самоизолацији или су оболели од вируса COVID-19, због непосредног излагања ризику због обављања свог посла, обезбеде право на накнаду зараде у висини од сто одсто.

На сајту министарства здравља сви грађани могу самостално попунити захтев за издавање потврде о изолацији на страници www.zdravlje.gov.rs/tekst/346871/covid-19.php

Одобрен је извоз квасца, као и донација натрујум хлодира Републици Српској у циљу борбе против вируса COVID-19.

Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је, раније данас, да је Србија урадила све како би грађани Србије били информисани тачно и правовремено и како ниједна информација не би била сакривена од јавности, али да ће повући недавно усвојену одлуку како се не би „бацила сенка на све на чему је држава мукотрпно радила“.

„Иако верујем да ова уредба штити све, грађане, медицинске раднике и породице, од лажних вести и непроверених информација, да се не би бацила сенка на све што смо мукотрпно радили, влада ће данас, пре заседања кризног штаба, повући ову уредбу“, рекла је Брнабић.

Она каже да верује да ће због повлачења уредбе држава много више времена провести у борби са лажним вестима, које се, како каже, свакодневно пласирају.

У том смислу, помиње лажну вест о 24-часовној забрани кретања, да су активисти СНС тражили новац да би донели помоћ, те да у клиничким центрима нема опреме.

„Борићемо се више, биће нам потребан додатни напор“, рекла је Брбабић и додала да ово ванредно стање у Србији заиста јесте ратно стање.

Брнабић објашњава да је влада донела уредбу како не би било непроверених информација, лажних вести које долазе од локалних кризних штабова, градоначелника, од ко зна кога у локалу.

„Донели смо је да можемо да заштитимо здравствене раднике, породице, у условима ванредног стања када имамо реално ратно стање, јер ће неко трчати прво да да медијима нешто да буде локална звезда уместо да прво обавести породице. Имали смо случајеве где кризни штаб ни лабораторије нису били информисани, а пласиране су информације да је неко преминуо од корона вируса“, објаснила је премијерка.

Казала је да информације дају експерти, лекари, а не политичари, јер су то људи који знају о чему причају.

„Имали смо у протеклом периоду проблем да људи причају који немају везе са медицином, не знају шта причају. Желели смо овим да заштитимо проверену информацију за грађане“, подвукла је она.

Поручила је и европосланици Тањи Фајон и изасланику за слободу медија ОЕБС Арлему Дезиру да кризни штаб и сви експерти стоје иза информација које се износе, те да верује да сви који нападају нису никада прочитали одлуку Владе.

„Одлука почиње да је у условима ванредног стања императив да грађани добију искључиво тачне информације о стању“, подвукла је она.

Указала је да Дезиру није сметало што Срби на КиМ не могу да одбију информације на српском језику, да то није угрожавање слободе медија, цензура, људских права, а да је када Кризни штаб проверава да ли су информације тачне, да ли је породица информисана, па онда информише грађане, па онда сви имају право да дају информације о томе, то ваљда цензура.

Упитана да ли је доказ ратног стања што је новинарка портала „nova.rs“ приведена због текста о Клиничком центру Војводине, Брнабић је казала да јој је жао што се то догодило и да ће апеловати да нема привођења чак и људи који говоре лажи да би их искористили за политичке нападе.

Подсетила је да је ширење лажних вести у ванредном стању озбиљан прекршај и најавила да ће се потрудити да се овакве ствари не дешавају, да нико ко критикује власти не добије никакав изговор.

Истовремено замолила је новинаре да не шире лажи које ће да служе да би се углед и капацитет наших здравствених установа смањивао, да би се нападали клинички центри и здравствени радници.

Истакла је да не жели да да изговор Фајон, Дезиру, и осталима да причају како у Србији не постоји слобода медија, када је Србија поставила домаћи задатак свим осталим државама широм света како се информишу грађани и дају транспарентне пуне информације, ко и како их даје.

Указала је да на конференцијама за штампу одређени представници медија нападају наше здравствене раднике.

„Прво кажу превише је председник и премијера, а онда критикују њих што немају политичке информације. Кажу да смо превише срећни, па онда да превише ширимо панику“, истакла је она.

Влада Србије је усвојила Закључак о информисању у време пандемије који прописује централизацију јавних информација о пандемији током ванредног стања.

Та одлука предвиђа да се све информације у вези са пандемијом саопштава премијерка Ана Брнабић или особа коју овласти кризни штаб.

Транспарентност Србија: Обавеза да се информише јавност не може бити укинута закључком Владе

Обавеза завода, односно института за јавно здравље по Закону о заштити становништва од заразних болести је да информишу становништво и здравствене раднике и та обавеза се не може укинути закључком Владе Србије, саопштава данас Транспарентност Србија.

Зато је, како наводи ТС, доношење закључка Владе о информисању становништва о стању и последицама заразне болести ЦОВИД-19, који ће, како је најављено, Влада данас повући, с разлогом било протумачено као израз намере да се контролише ток информација између здравствених установа и јавности.

Наводе да се питања која се тичу Устава и закона не могу уређивати кроз закључке Владе, чак ни у ванредном стању, и ако је влада, можда, имала идеју да спречи дезинформације.

Стога, све и да је неко прекршио забране из овог закључка, он не би могао због тога да сноси штетне последице, наводи у саопштењу Транспарентност Србија.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, РТВ

KOMENTARI