Вучић рекао патријарху да није у могућности да укине забрану кретања на Васкрс

Вучић рекао патријарху да није у могућности да укине забрану кретања на Васкрс

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас патријарху СПЦ Иринеју да због тренутне епидемиолошке ситуације у Србији, а слушајући мере и упутства која налаже струка, није у могућности да укине забрану кретања током трајања полицијског часа.

Вучић је у телефонском разговору са патријархом истакао и да разуме потребу народа и цркве за прославу највећег хришћанског празника Христовог васкрсења, за коју је, како каже, Свети Синод, брижно и очински се старајући за своје вернике, замолио државни врх и истовремено изразио уверење да ће СПЦ и убудуће поштовати прописане мере и тако наставити да учествује у борби против вируса Ковид-19.

Како се наводи, председник је искористио прилику да се захвали српској цркви на показаном високом степену друштвене одговорности и указаној помоћи, уз уверење да ћемо јединствени изаћи из ове борбе као победници.

„Надајући се разумевању СПЦ и верујућег народа председник Вучић је Његовој Светости и верном народу честитао наступајући празник над празницима древним православним поздравом – Христос васкрсе“, наводи се у саопштењу.

Патријарх Иринеј је током разговора рекао да је приметио да су након саопштења Светог Синода многи, а неки чак и званични представници, давали непримерене изјаве, стварајући необјективну медијску слику, која би могла да штети угледу српске цркве, као и српске државе, нетачно интерпретирајући намеру и цркве и државе.

„СПЦ је до сада поштовала и поштује прописане мере и препоруке Владе Републике Србије, а држава се старала да не доноси наредбе, већ најдобронамерније препоруке за добробит верника свих традиционалних цркава и верских заједница у Републици Србији“, наводи се у саопштењу.

Вучић је у изјави после састанка са српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком рекао да је видео да су и припадници српске цркве у региону, али и на другим континентима, донели одлуке да верници не присуствују службама и да се нада да ће тако одлучити и наша црква.

„Све наше телевизије ће, сигуран сам, бити заинтересоване за директне и одложене преносе, да људи могу да погледају, да саслушају литургију, да се моле Богу у кућама и домовима и да сачувају живот“, рекао је Вучић,

Он је истакао да ће се држава држати слова закона и да свештенике ни на који начин неће ометати у спровођењу службе.

Митрополија црногорско-приморска: Литургије без верника

Митрополија црногорско-приморска саопштила је да ће литургије поводом Ускрса бити одржане без присуства верника и све је позвала да празник прославе уз поштовање и упутства медицинске струке.

Како су навели, након састанка са надлежнима из медицинске струке, уверени су да опасност смртоносне заразе није прошла и да су „пред нама не само дани прослављања Васкрса, него и дани обавезне и појачане пажње у вези опште здравствене заштите“, преноси РТЦГ.

Ускршње службе, које ће служити митрополит и свештеници, ће се преносити путем црквених медија.

У МЦП, како су навели, схватају да нема никакве сумње да би саборно литургијско окупљање на Ускрс са верним народом било злоупотребљено како би се Црква по ко зна који пут лажно оптужила за ”антидржавну делатност”.

Наводи се, такође, да ће се у првим данима редовног стања Црква ангажовати да се обнове протестне литије.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, РТВ

KOMENTARI