За улазак у Србију неопходан негативан тест или карантин 14 дана, ко хоће у иностранство тест ће га коштати 6.000 динара

За улазак у Србију неопходан негативан тест или карантин 14 дана, ко хоће у иностранство тест ће га коштати 6.000 динара

Грађани који буду путовали у иностранство у земље које инсистирају на здравственом пасошу, моћи ће у Србији да ураде тест на вирус корона који ће коштати око 6.000 динара, каже пулмолог и члан Кризног штаба Бранимир Несторовић.

Он је рекао да ће у Србији због путовања грађани моћи да ураде тест на вирус корона на свој захтев и да ће се то радити у лабораторији у Клиничком центру Србије.

Такође, за све оне који долазе у Србију, како је рекао, биће потребан негативан тест на корону, не старији од три дана. Они који га немају мораће у изолацију 14 дана.

На Кризном штабу, како је рекао , било је данас полемике како ће се затварати привремене болнице.

„У понедељак ће се сигурно затворити Сајам. Такође, од понедељка ће се затварати једна по једна ковид болница. Осим Земунске болнице која има мало већи број пацијената, све остале су пале на стотинак пацијената и сви су лакши пацијенти. Сваки дан се тестирају и људи одлазе кући“, навео је он.

Говорећи о фестивалима, као што су Гуча и Exit, Несторовић је рекао да нема разлога да се не одрже и да је одјављивање епидемије више „правни проблем“, јер су потребна два инкубациона периода без иједног новог пацијента да се епидемија одјави, а то је 28 дана.

„То је предуго, не можемо да чекамо толико. Моје мишљење је да треба да се састане Комисија за заразне болести и када будемо имали један, два случаја дневно да се епидемија одјави“, рекао је он за ТВ Б92.

Додаје да не може да се заустави живот због пар пацијената, јер је очигледно да је вирус јако слаб.

Брнабић потврдила: Уз негативан тест, без карантина од 14 дана

Премијерка Ана Брнабић потврдила је да је данас усвојена одлука да ће грађанима Србије за улазак у земљу бити довољан негативан PCR тест, не старији од 72 сата, док ће у супротном морати у карантин на 14 дана.

Брнабић је додала да грађани могу да изађу из Србије, а улазак у друге државе, зависи од саме земље у коју иду.

“Данас смо усвојили одлуку да ће нашим грађанима из иностранства, када се враћају у земљу, бити довољан PCR тест који показује да су негативни на Ковид 19, који су урадили у последња 72 сата и онда неће морати да буду у карантину 14 дана”, рекла је Брнабић за ТВ Пинк.

Она је додала да је либерализована и процедура за улазак странаца, што је важно због привреде и страних студената, којима ће такође бити потребан тест , не старији од 72 сата за улазак, али да ће им донекле, ипак, бити ограничено кретање, у складу са потребама.

Премијерка је поручила да је за грађане и даље најважнија лична одговорност, јер нема више тако рестриктивних мера.

Брнабић је приметила да је данас забележен благи скок заражених у односу на јуче, али је било и више тестираних, а проценат је око 1,6.

“Није то разлог за бригу, јер смо данас имали највећи пад активних случајева. Ситуација је под контролом. Нисмо укидали ванредно стање без да смо били потпуно сигурни да је ситуација под контролом, али грађани морају да имају свест да је ово нова нормалност док не буде вакцине”, рекла је Брнабић.

Додала је и да ко год се нашао на протестима СзС дају потпуно погрешан пример грађанима, наводећи да синоћ испред Председништва није било много окупљених са маскама, нису држали дистанцу…

То су окупљања која нису дозвољена, платиће казне, додала је Брнабић.

“Све је на личној одговорности. Молим грађане да спроводе мере опреза, маске, рукавице, прање руку, дистанца, невелика окупљања”, рекла је премијерка.

“Победићемо ми то. Ситуација је под контролом, само да обезбедимо да је Србија мирно место за живот, да сви имају право да мисле шта хоће и да им нико не прети физичким насиљем због тога”, рекла је Брнабић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI