Завршена седница Кризног штаба; Кон: Тражимо ригорозније мере

Завршена седница Кризног штаба; Кон: Тражимо ригорозније мере

Седница Кризног штаба поводом актуелне епидемиолошке ситуације у Србији завршена је после нешто дуже од сат времена.

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да је на седници Кризног штаба направљен пресек тренутног стања и да су предложене нове мере како би се спречило даље ширење коронавируса. Истиче да полицијски час није чаробно решење, као и да је једини лек за смањење броја заражених прекид контаката. Клинике за пулмологију и грудну хирургију Клиничког центра Србије од јутрос су у ковид систему, а донета је одлука да и Нишка бања буде претворена у ковид болницу, навео је министар.

Министар Лончар је рекао да ће у наредних неколико сати медицински део Кризног штаба писмено образложити сваку предложену меру, а затим ће се размотрити шта је од тога законски изводљиво да се спроведе.

„Људи из законодавства ће да кажу шта је могуће, а шта не. Није у реду да изађемо с мерама, па да неко каже то није у складу са законом, Уставом Србије“, рекао је Лончар.

Нагласио је да је оволики број заражених последица непоштовања постојећих мера, односно да су поштоване мере ситуацију не би била оваква.

„Које год мере да донесете, минимум седам до десет дана је потребно да видите њихов резултат“, поручио је Лончар.

Лончар: Прекинути контакте

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да на данашњој седници Кризног штаба није било речи о увођењу полицијског часа, али да је препорука да се прекину контакти грађана јер је то једина солуција.

Налазимо се у ситуацији да је вирус ушао у породицу и то је велика разлика од оног у претходном периоду. Једини начин да се спречи ширење је прекид контаката. Не постоји други, рекао је Лончар новинарима после примопредаје донације Европске уније.

„Полицијски час није чаробно решење и можда је нешто што пара уши, али бих волео да сви заједно схватимо да ли је неопходно да уведемо полицијски час, а да не можемо да схватимо да морамо да прекинемо контакт. То је суштина свега“, рекао је Лончар.

Лончар је објаснио да су чланови Кризног штаба после јутрошње седнице рекли да им треба три до четири сата да предложене мере ставе на папир како би могли да их образложе, као и да их размотре са правним стручњацима да се види шта је могуће.

Министар здравља изјавио је да је направљен пресек тренутног стања и да су предложене нове мере како би се спречило даље ширење вируса корона.

Он је рекао да ће у наредних неколико сати медицински део Кризног штаба писмено образложити сваку предложену меру, а затим ће се размотрити шта је од тога законски изводљиво да се спроведе.

„Људи из законодавства ће да кажу шта је могуће, а шта не. Није у реду да изађемо с мерама, па да неко каже то није у складу са законом, Уставом Србије“, рекао је Лончар

Он је нагласио да је оволики број заражених вирусом корона последица непоштовања постојећих мера, односно да су поштоване мере ситуацију не би била оваква.

„Које год мере да донесете, минимум седам до десет дана је потребно да видите њихов резултат“, закључио је он Лончар.

Свака помоћ приватника добродошла, никог не условљавамо

Лончар је изјавио је  да је свака помоћ приватне праксе у борби с вирусом корона добродошла, али да их Министарство здравља неће условљавати да раде у ковид систему.

„Не постоји приватник да је имао жељу да учествује у ковид систему, а да му нисмо изашли у сусрет. Међутим, они раде за профит и да ли ће да се укључе, то је њихова лична ствар“, рекао је министар новинарима у Београду.

Он је навео да је свака помоћ добродошла и да здравственом систему Србије требају здравствени радници за нове ковид болницу које се отворају у Батајници и Крушевцу.

„Не условљавамо приватнике, сада неким декретом, да раде у ковид систему. Свако ко жели може да помогне“, рекао је Лончар.

Кон: Испраћај и сахрана патријарха велики епидемиолошки ризик

Епидемиолог Предраг Кон рекао је данас да су испраћај и сахрана патријарха Иринеја најављена за недељу у овом тренутку велики епидемиолошки ризик, и да је његова дужност да то каже.

„Оно што ја морам да кажем је да је велики ризик у овој ситуацији, сам испраћај и сама сахрана. То је моја дужност. Са друге стране, све оне који осећају такву потребу, ја најлепше молим да користе заштиту која постоји, да воде рачуна о дистанци, да избегавају сваку могућност да дође до заразе“, рекао је Кон за РТС.

Он је навео и да су мере на снази, укључујући забрану окупљања више од пет особа, али да је истовремено јасно да сваки верник осећа потребу да испрати свог патријарха.

Званично, тај скуп у овој ситуацији није прихватљив епидемиолошки, указује Кон, али са друге стране, како је додао, то је нешто што нико не може да забрани.

Кон је пренео и да је медицински део Кризног штаба инстистирао на усвајању ригорознијих мера и предлог доставио председници Владе.

Очекује да ће их Влада усвојити и да ће бити саопштене сутра. „Очекујем да ће то сутра да се званично саопшти“, напомиње Кон, који не жели унапред да говори о новим мерама, али наводи да су ригорозније од оних које су на снази.

Оцењује и да тешко може да се десе да Влада ме прихвати нове препоруке.

Кон упозорава да се у Београду дневно открива више од 2.000 нових случајева, а практично се 20.000 дневно појављује. „То је 10 пута више него што откривамо“, нагласио је он.

„Молио бих посебно старије и који су посебно осетљиви да себи не дозволе ризик какав ће бити на тој сахрани.

Упозорио је да вирус хара Србијом.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, ФоНет, РТС

KOMENTARI