Женама је најтеже у селима

Женама је најтеже у селима

Не  постоји разлика у платама између мушкараца и жена у јавном сектору, али, нажалост, вероватно постоји у приватном. Против тога морамо да се боримо. Ти проблеми нису настали данас, нити пре четири године, већ постоје у Србији деценијама уназад – рекао је Зоран Ђорђевић, министар за рад, на конференцији „Жене лидери и одржив развој – истински равноправне“.

Он је истакао да су жене у руралним пределима заробљене у неинформисаности.

– Решење је директан разговор, обилазак целе Србије, прича са тим женама и упознавање у првој помоћи да остваре сва своја права – истакао је министар.

Подаци Републичког завода за статистику указују на то да је број мушкараца и жена који живе на селу прилично изједначен, али и да су жене врло посвећене и ангажоване на сеоским домаћинствима, иако је у односу на мушкарце тек свака пета власница пољопривредног газдинства, неретко као једина могућа наследница.

Потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић сматра да је рад на достизању родне равноправности и оснаживању жена један од предуслова за укупан развој Србије.

– Родна равноправност није само основно људско право, већ и неопходност за стварање мирног, просперитетног и одрживог света – истакао је Дачић. – Једнак приступ образовању, здравственој заштити, достојанственом раду и заступању у политичким и економским процесима доношења одлука, предуслов је за стварање повољнијег амбијента за достизање пуних личних и професионалних потенцијала целокупног становништва.

Дачић је рекао да, према званичној статистици, у Србији високе школе и факултете чешће уписују и завршавају жене, последњих година се повећава број жена доктора наука, а већину корисника интернета такође чине жене.

Пријавите насиље

Државни  секретар МУП Биљана Поповић Ивковић поручила је да ће се држава обрачунати са насилницима:

– Највећи број страдалих жена никада није пријавио насиље у породици и зато свако ко има сазнања да у некој породици постоји насиље над женом то треба и мора да пријави полицији. Током прошле године насиље је пријавило 4.728 жена, а од јануара до 27. септембра ове године 3.137.

ТопПрес/ Извор: Новости

 

KOMENTARI