Нова 2020. је стигла и биће преступна, тј имаће дан више.

Вековима је је покушај синхронизације календара с дужином природне године био узрок збрке, све док концепт прелазне године није пружио начин како надокнадити време.

– Све се своди на чињеницу да број окретаја Земље око властите осе, односно дана, није једнак или на било који начин повезан с тиме колико дуго треба Земља да обиђе Сунце – каже Џон Лов, начелник Одељења за време и фреквенције Националног института за стандарде и технологију (НИСТ).

Сунчана или тропска година је дуга отприлике 365 дана 5 сати 48 минута и 46 секунди, а ниједан календар који се састоји од читавих дана не може се подударати с тим бројем, а игнорисање наизглед малог комадића времена креира много већи проблем него што можемо замислити.

Докази за то налазе се у историји – од дивљих померања датума до пратећег друштвеног, пољопривредног и верског хаоса. Због тога је већина савременог света усвојила грегоријански календар и његов систав преступне године како би дани и месеци пратили годишња доба.

По народним веровањима, преступне године која је сама по себи „баксузна“ не би требало започињати никакве озбиљне послове. Исто тако ове године веруј се да се не би требало улазити у брак јер ће он неславно завршити, тако барем сматрају Грци.

Ипак, ако одлучите да се венчате онда би било пожељно да жена запроси мушкарца. Само тада га, по британској традицији, може и запросити јер су тада као родне норме изврнуте.

Не треба ове године ни садити воће јер ће оно родити свако друге, а могуће је чак и сваке четврте године. Затим, треба садити у јесен, а не у пролеће.

Од историјских догађаја који су се догодили преступних година – некадашњи председник Југославије Јосип Броз Тито умро је преступне 1980., а рат у Босни и Херцеговини почео је и завршио преступне године (1992. и 1996.), Путин је дошао на власт преступне 2000. године, економска криза започела преступне 2008. године…

ТопПрес/ Извор: Новости онлајн