50 хектара за 50 газдинстава

50 хектара за 50 газдинстава

Топола – Воћари и повртари већ од следеће године имаће шансу да уз повољне услове осигурају своје засаде. Општина Топола ће покренути пилот пројекат „50 хектара за 50 газдинстава“, а пројектом је предвиђено да пољопривредници из области повртарства и воћарства за хектар противградне мреже добију кредит на 10 година.

„Ово ће бити пилот пројекат први у Србији, где ће заједно радити општина, држава преко министарства пољопривреде, пословне банке и осигуравајуће куће како би сви заједно допринели да се у наредним годинама под веома повољним условима што већи број парцела покрије противградном мрежом“, рекао је председник СО Топола Драган Јовановић.

Општина Топола ће половином јануара упутити позив свим заинтересованим пољопривредницима. Најважнији услов је да воћари односно повртари буду кредитно способни.

„Општина Топола ће покривати камату на ту суму а држава ће давати повраћај од 50 одсто. Очекујемо да целокупна уградња мреже на једном хектару неће прећи 9500 евра што значи да ће пољопривредник за неких 4800 евра добити хектар мреже са отплатом на 10 година без камате пошто од државе добије субвенцију од 50 одсто на уложену суму“, истакао је Јовановић.

ТопПрес

KOMENTARI