FOTO TANJUG/ RADE PRELIC. FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ nr

Сутра на снагу ступају измене и допуне Закона о финансијској подршци породици са децом, којима је предвиђена исплата већих родитељских додатака, најавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

Закон предвиђа да родитељи за прво дете једнократно добијају 100.000 динара, за друго дете 10.000 динара месечно две године, за треће дете по 12. 000 динара месечно десет година, а за четврто 18.000 динара месечно десет година.

„Исплата почиње од 1. јула у складу са законом, с тим што ћемо ретроактивно за друго, треће и четврто дете да ускладимо и да направимо нов начин исплате“, рекао је Ђорђевић за РТС.

Он је подсетио да исплата средстава важи за друго, треће и четврто дете од 25. децембра 2017. а за прво дете од 1. јула 2018. године.

Услови који родитељи односно деца треба да испуне су обавезна вакцинација и похађање предшколског и школског програма у складу са законом Републике Србије, рекао је Ђорђевић.

Тиме је усклађено да се не анулирају казнене одредбе које постоје по другим законима, рекао је он и подсетио да је казна за невакцинацију 100.000 динара, а да по овом закону хипотетички за треће дете може да се добије милион и 400.000 динара.

Када је реч о закону о родној равноправности, Ђорђевић је рекао да акциони план Владе предвиђа да буде усвојен у четвртом кварталу ове године.

На констатацију да је било одређених неслагања њега и министарке Зоране Михајловић о овом закону, Ђордевић је одговорио да је Министарство за рад само желело да закон прође читаву процедуру тј. да прође и јавну расправу кроз коју није прошао у првој верзији.

Говорећи о сивој економији, министар је рекао да се држава озбиљно бори против тога, те да је инспекторат дужан да изађе на лице места где год постоји пријава.

Уз помоћ немачке хуманитарне организације имамо шансу да ојачамо 15 општина

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања прави избор 15 социјално девастираних општина из руралних средина, а задатак сваке општине ће бити да изложи по три пројекта појединачне вредности до 50.000 еура са релевантним темама.

То је омогућено Меморандумом који су данас потписали министар Зоран Ђорђевић и председник немачке хуманитарне организације АСБ Кнут Флекенштајн, а којим је успостављена сарадња на пројекту „Иницијатива за социјалну димензију европских интеграција“.

Након прошлогодишње иницијативе о јачању сарадње Србије и Европске уније у домену социјалне заштите и евентуалног отварања нових фондова Европске уније, овим Пројектом се то наставља и то кроз заједничко јачање земаља Западног Балкана, наведено је у саопштењу из Министарства рада.

„Захваљујући сарадњи са нашим партнером немачком хуманитарном организацијом АСБ у прилици смо да поред нашег систематског рада на унапређењу система социјалне заштите, ојачамо 15 девастираних општина у Србији, пружимо шансу да искажу своје потребе и недостатке и касније имплементацијом осете значајан напредак“, изјавио је министар Ђорђевић.

Како је рекао, Србија и министарство наставиће рад на унапређењу система социјалне заштите и побољшању квалитета пружања социјалних услуга, а посебно је захвалио немачкој страни на жељи да помогне Србији у 15 социјално девастираних општина из руралних средина, šто, додао је и јесте циљ Владе која жели да све општине буду подједнако развијене.

ТопПрес/ Извор: Танјуг