FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVICFOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/bg

Скупштина Србије почеће данас расправу о амандманима на више предложених закона, међу којима су измене и допуне Закона о заштити животне средине и измене финансијског плана Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО).

Изменама и допунама Закона о заштити животне средине стварају се формално-правни услови за конкурисање за добијање средстава из ИПАРД фонда, а у складу са мерама заштите животне средине.

Смисао измена је у томе да се индивидуалним газдинствима и физичким лицима помогне да испуне све што је потребно да партиципирају и траже средства из тог фонда.

Када је реч о изменама финансијског плана за РФЗО за 2018.годину, ресорни одбор за буџет, финансије и контролу трошења јавних средстава дао је сагласност за његову измену, а на седници је речено да се приходи, односно расходи увећавају за 4,1 милијарду динара.

Наведено је да ће се средства у износу од две милијарде динара користити за лечење ретких болести, а остатак за издавање лекова на рецепт, исплату боловања и набавку медицинских помагала.

Опозиција је сагласна да треба повећати средства за лечење пацијената од ретких болести, али су током начелне расправе критиковали однос власти према приватним фондацијама као што је „Подржи живот“ Сергеја Трифуновића.

Током расправе о заштити животне средине посланици већине, али и поједини из опозиције су говорили о акцији „Очистимо Србију“ и некадашњем министру екологије Оливеру Дулићу који је, како су навели, само сајт за ту акцију платио око 25.000 евра.

На дневном реду је и Споразум влада Србије и Хрватске о сарадњи у области заштите žживотне средине и очувања природе и Споразум о очувању афричко-евроазијских миграторних птица водених станишта, потврђивање Протокола о одрживом транспорту уз Оквирну конвенцију о заштити и одрживом развоју Карпата, као и Предлог закона о потврђивању Споразума о очувању популација слепих мишева у Европи.

Међу тачкама дневног реда је и Предлог одлуке о престанку функције председника Основног суда у Сомбору који је поднео Одбор за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу, као и утврђивање састава сталних делегација Скупштине Србије у међународним парламентарним институцијама.

Поред тога, на дневном реду је и избор чланова и заменика чланова одбора Скупштине Србије које су поднеле посланичке групе Српске радикалне странке, Социјалдемократске партије Србије и Доста је било.

ТопПрес/ Извор: Танјуг