Топола – Иако је Топола препознатљива као воћарски крај, у селима око вароши под Опленцом има пољопривредника којима је примарна сточарска производња. У домаћинству Драгана Јовановића из села Загорица обори и штале пуни су стоке.
“Основна делатност ми је свињарство, имам 20 крмача, а прасиће продајем када достигну тежину између 30 и 40 килограма. Имам три краве, петнаестак оваца и обрађујем око десет хектара земље. Када је у питању овчарство, субвенције ми доста значе јер једино тако ова грана сточарства може да опстане”, сматра Јовановић.
Поред сточарства, Драган је и воћар, а у његовим воћњацима преовладавају шљиве, и то сорте које су погодне за прераду, односно за ракију.
“Шљиве не прскам, имам више од десет година и комплетан род заврши у казанима за печење ракије. Годишње произведем око тону ракије од шљиве, а поред тога се произведе око 500 литара кајсије и исто толико крушке и дуње. Кајсију, крушку и дуњу купујем од воћара из опленачког краја јер то ми је једина гаранција квалитета”, каже Драган Јовановић за Агропрес.
Шта је тајна добре и квалитетне ракије, Драган за Агропрес каже:
“Пре свега воће из опленачког краја. Ту је тачан проценат шећера који треба да буде у сваком воћу, као да је сам Бог произвео и наградио људе у овом крају воћком која само овде тако добро рађа. Не треба занемарити неопходност чистих судова и пратити цео процес. Јуче сам самлео дуњу, убацио сам квасац, данас храну за квасац, додаје се тона воде и то је то, сада је у току процес ферментације који траје 21 дан и након тога следи печење ракије”, каже Јовановић за Агропресс.
Традиција производње ракије у домаћинству Јовановића дужа је од једног века, а посебна је по томе, тври Јовановић, што је произведена од најквалитетнијег воћа у целом свету.
ТопПрес/ Агропрес