Како што боље заштити воћњак од болести и штеточина, питање је којим се бави сваки мање или више искусан воћар. Стручњаци кажу, јесење прскање воћака и винограда је обавезна мера заштите, а „плавим прскањем“ се сузбијају узрочници многих болести. Распитали смо се зато који се то послови тренутно обављају у воћњаку и имали још времена за прскање, с обзиром на снег и нешто ниже температуре.
С обзиром на прилично сушан период за нама, снежне падавине земљишту су и више него погодовале, а за воћњаке би управо такви временски услови одговарали и у наредном периоду.
Иако су температуре нешто ниже од потребних за обављање “плавог прскања“, воћари тврде да још није касно да се заштитна мера обави, а најављене нешто више температуре у наредној недељи то ће и омогућити.
Стручњаци саветују да је управо касна јесен право време да се прска сво коштуњичаво воће, како би се инфекциони потенцијал у пролеће смањио на најмању меру.
Воће би требало прскати након резидбе и непосредно пред почетак вегетације, и то на температури која не би смела бити нижа од 5 степени целзијуса, а биљку би требало прскати детаљно тако да буде „окупано“ стабло и све гране.
ТопПрес/ Извор: РТВ