Министар просвете Младен Шарчевић каже да ће од следеће недеље за учење на даљину ученици осим РТС 3 добити и РТС 2, тако да данас почиње снимање часова страног језика, ликовног, музичког.

Он је подсетио да су за ученике основних школа часови почели јуче у осам сати.

Како је рекао, за ученике нижих разреда емитују се часови српског, математике, света око нас. За петаке – српског, математике, биологије, историје, географије. За шестаке додаје се још физика, а за седмаке и осмаке и хемија.

Ученици од првог до седмог разреда сада имају два часа, док осмаци имају по три часа дневно.

Од следеће недеље осмаци ће имати по четири часа, а нижи разреди по три. Поподне јуче почело је платформа РТС Планета са програмом за средњешколце. Средње школе имају снимљен цео блок, осам општеобразовних предмета – навео је Шарчевић за ТВ Прва.

Инспекција за наставнике

Наводи да је министарство јуче слало инспекцију у поједине интернационалне школе где су се окупљали наставници и седели у школи. Министар је подвукао да у школама треба да буде једно или двоје људи, а да остали запослени раде од куће, наставници да буду у контакту са дјацима и да им шаљу материјале за рад.

Упитан како ће бити оцењивани ученици, министар је рекао да учитељи и наставници могу децу да оцењују формативно, а то значи да ђаци шаљу шта раде код куће, а када се ситуација нормализује моћи ће да се уради сумативно оцењивање.

Што се тиче уписа првака у школу, Шарчевић је рекао да родитељи могу телефонски само да се јаве школама да оне евидентирају децу, а да ће упис бити електронски.

– Непримерено је да деца сада иду на прегледе, да иду на терстирања у школу. Школа почиње 1. септембра, тако да имамо времена- закључио је Шарчевић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг