Топола –   У Тополи је на Петровдан,  трећи пут за редом одржан Етно сајам „Домаће – природно“. Ова манифестација, окупила је домаћице из Тополе, Аранђеловца, Рековца, Кнића и Левча а пред жиријем је био тежак задатак да изабере најбоље у две категорије, најбоља пита и најбоља гибаница. Директор Културног центра у Тополи Мирољуб Марковић истиче да Етно сајам из године у годину окупља све више учесница и да оправдава назив, Домаће – природно, јер се у Карађорђевом конаку осетила домаћинска атмосфера уз домаћу, природну храну која се на овим просторима припрема годинама.

Фото: ТопПрес

„Под покровитељством Министарства државне управе и локалне самоуправе организовали смо Сајам и трудимо се да из године у годину идемо корак даље. Ове године смо имали и домаћице из околних градова које су презентовале домаћу стару храну коју су правиле наше баке, било је ту и пар обредних хлебова за војску, трудимо се да их буде што више али да можемо пропратити. Имали смо око 40 узорака, таман довољно да жири може да испрати. Ако дође време да можемо у два дана да организујемо то би већ била још боља прича. Било је доста излагача и посетилаца имало је око 500 парчића пита и гибаница да се овако пробају, нико није наплаћивао. Цео дан су наступала културна друштва, направили смо један помак имали смо и концерт нашег куда и националног ансамбла Косова и Метохије, Венац из Грачанице. Све је ово један увод за манифестације које нам долазе, сликарска колонија у Липовцу, фестивал дуодраме, општинска слава и наравно Опленачка берба, уколико не буде затварања и епидемија нас не спречи да све планирамо одржимо“, изјавио је за ТопПрес Мирољуб Марковић, директор КЦ у Тополи.

Фото: ТопПрес

Пред жиријем је био тежак задатак одабрати најбоље у тешкој категорији од преко 40 различитих укуса. Ипак, после више часова дегустирања одлука је пала да чланицама из Удружења жена „Златне руке“ из Левча оде победничка награда за најбољу гибаницу. Друго место у овој категорији освојила је Глишић Миланка док је треће место припало Мири Павловић.

Фото: ТопПрес

У категорији за најлепшу питу прво место припало је Тамари Лукић за питу са лимуном, друго место додељено је Гордани Глишић за питу са сувим шљивама и орасима а треће место Нади Плак за лењу питу.

Специјална награда припала је Мирјани Радојевић из села Шуме за питу са боровницама.

Фото: ТопПрес

Према речима учесница, овакве манифестације њима пуно значе, јер поред дружења, имају прилику да презентују домаћу храну која се у Шумадији припрема по рецептури која се наслеђује с колена на колено.

У завршници вечери, неколико стотина окупљених мештана у Карађорђевом граду имало је  прилику да ужива у маестралном наступу Миће Кујунџића, Немање Кујунџића и Мире Шкорић уз пратњу оркестра Перице Васића.

Фото: ТопПрес

Иначе, ове године одржан је и чувени Петровдански вашар у Тополи па су после више од годину дана, улице Тополе испунили бројни продавци и шетачи.

ТопПрес

Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес