Младеновац – Манифестација „Космајски казан” одржаће се ове суботе, у дворишту компаније

„Библи” у Пружатовцу. Овај догађај ће отворити јесењи циклус културних дешавања која ће бити реализована у оквиру манифестације „Дани европске баштине“.

Посетиоци ће моћи да уживају у промоцији хране и пића припремљених на трационални начин. У склопу културно-уметничког програма манифестације „Космајски казан“ учествоваће културно-уметничка друштва „Јанко Катић“, „Шумадија“ из Влашке и „Прело“ из Рабровца, а наступиће и позната млада виолинисткиња Јелена Урошевић. Људи ће моћи на преко 20 штандова да пробају и купе различите производе који ће бити презентовани.

Када је реч о компанији „Библи”, она запошљава 40 радника и углавном је реч локалном становништву. Производњом су поптуно оживели село, а помажу и школи, угроженима и генерално заједници. Препознати су као младеновачки бренд. Освојили су прегршт награда на Новосадском сајму пољопривреде, а издвајају Superior Taste Award (награда за Супериорни укус у рангу „Мишелинове звездице“) које им је 2018. године у Бриселу доделио International Taste & Quality Институте за производе – домаћи чварци и домаћа свињска маст. Поред тога што производе продају у целој Србији, извозе у Црну Гору, С. Македонију, БиХ, Црну Гору и Бугарску. Имају и дозволу за ЕУ, али је то за сада велики залогај за њих иако се потенцијал види на тржиштима.

Иначе, манифестација се одржава уз помоћ МЗ Пружатовац и градске општине Младеновац.

ТопПрес/ ГЗС