На следећој седници Кризног штаба која би требало да се одржи почетком следеће недеље донећемо дефинитивну одлуку да ли је потребно да се продужи јесењи распуст, рекао је данас ресорни министар Бранко Ружић.

Ружић је истакао да је важно да се срж проблема не тражи у образовном систему, јер, тврди, то није место где долази до трансмисије вируса.

„Заражено је 0,6 одсто укупног броја ђака, школске популације од 7 до 18 година. То је мали проценат“, рекао је Ружић за Танјуг.

Министар је рекао и да је сигуран да ће увођење ковид пропусница имати позитивне ефекте, али и да је преурањено о томе говорити.

„Систем је спреман и очекујемо да почетком следеће седмице имамо седницу Кризног штаба и донесемо дефинитивну одлуку“, рекао је Ружић.

Ружић је данас доделио уговоре директорима 11 средњих школа које су на јавном позиву Министарства просвете добиле средства за оснивање и подршку ученичким задругама.

Није алармантна ситуација у образовном систему

Министар просвете Бранко Ружић оценио је данас да, са око 5.000 деце школског узраста заражене корона вирусом, ситуација у образовном систему није алармантна и да за сада није одлучено да се пређе на онлајн наставу, а да ће продужетак јесењег распуста размотрити Кризни штаб почетком идуће седмице.

„Што се тиче образовног система ја и даље тврдим да ситуација по бројевим уопште није аларамантна, али је тачно да долази до већег броја заражавања деце и до већег броја пријема код педијатара“, рекао је Ружић у јутарњем дневнику РТС.

Он је навео да око 5.000 заражене деце школског узраста од шест до 18 година заражено представља само 0,6 одсто ученика у образовном систему, оценивши да „вирус улази споља у образовни систем, а не из образовног система ван њега“ и да се то види и епидемиолошкој статистици.

Говорећи о могућим мерама, међу којима је и увођење онлајн наставе, Ружић је нагласио да одлука за сада није донета, а да ће идеје о продуженом јесењем распусту бити разматрана на седници Кризног штаба почетком идуће недеље.

„Уколико још неке мере буду предложене и усвојене мислим да ће то бити једна симбиоза две или три мере које ће служити и да се повећа број вакцинисаних и да се направи пауза и да се смири раст бројева“, рекао је Ружић за РТС.

Ружић је уверен да би се продужетком распуста прекинуо ланац преношења вируса.

„Тај ланац трансмисије се не догађа у образовном систему, догађа се у општој популацији ван образовног система, али ће свакако та пауза помоћи, као и примена ковид пропусница, да се искористи на најбољи могући начин и да се виде ефекти тог увођења у смислу подизања броја вакцинисаних“, истиче Ружић.

Он је указао да срж проблема не може бити у образовном систему и деци, већ у томе колико сви грађабни имају свест и индивидуалну одговорност и солидарност.

„Вакцина је једна цивилизацијска тековина коју треба искористити да бисмо ову пошаст победили“, поручио Ружић.

Следеће недеље комбинована настава у 6 општина и градова

Комбиновани модел наставе ће се од понедељка, 1. новембра, примењивати се у средњим школама у шест локалних самоуправа, саопштило је данас Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

Исти модел наставе спроводиће се у средњим школама у Београду, Нишу, Великом Градишту, Врњачкој Бањи, Кули и Шапцу.

У свим осталим основним и средњим школама у Србији се примењује први модел организације образовно-васпитног рада који подразумева непосредну наставу.

ТопПрес/ Извор: ФоНет