Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине у сарадњи са хуманитарном организацијом Лајфлајн из Чикага, која ради под покровитељством Њаног Краљевског Височанства, већ више од 20 година несебично помаже деци и та традиција је настављена и ове године. Више од 1.000 малишана из Србије и Републике Српске је обрадовано поклонима за православни Божић, који су измамили искрене осмехе на лицима наших најмлађих, доносећи им дух и радост празника.

Њ.К.В. Принцези Катарини је изузетно важно да се деца увек осећају вољено и сигурно, и да у сваком тренутку могу да се ослоне на оне који несебично брину за њих. Хуманитарна организација Лајфлајн из Чикага традиционално прикупља донације за куповину поклона деци поводом божићних празника, који се сваке године деле малишанима.

Поклони који укључују одећу, обућу, играчке, хигијенске производе и школски прибор, слаткише и грицкалице, су стигли у 16 домова за децу без родитељског старања, 3 дневна боравка за децу са посебним потребама, 3 образовне установе и 4 уточишта за жене на територији Београда, Панчева, Крагујевца, Сомбора, Суботице, Новог Сада, Алексинца, Беле Цркве, Трстеника, Косова и Метохије, Бања Луке, Бијељине и Милиног Села. Посебно се радујемо што ће пакетићи стићи и до деце из српских породица на Косову и Метохији.

Осим пакетића, Лајфлајн Чикаго и Фондација Принцезе Катарине су организовали и допремање хране за Божићну вечеру за децу у 13 сиротишта, како би најмлађи уживали у празничној трпези. Пакети хране за социјално најугроженије су стигли у више од 100 породица из Милиног Села, Бања Луке и Косова и Метохије.

Ове године, због пандемије Ковида-19 није могао да буде организован јубиларни, 20. пријем за децу на Белом двору, што је догађај који су Њ.К.В. Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина започели непосредно по повратку у отаџбину 2001. године.

Тим пријемима се Њихова Краљевска Височанства посебно радују, јер се тада друже са децом и лично им уручују поклоне. Иако су пријеми изостали, оно што је битно је да су трудом Фондације Принцезе Катарине и канцеларије Лајфлајн из Чикага, пакетићи стигли тамо где треба, да унесу радост у животе малишана.

„Оно што нам посебно може улепшати дан, а и цео свет, јесте дечији осмех. А замислите тек како је свету када се више од 1.000 деце смеје одједном. Та количина љубави је оно што чини свет бољим местом. Због тога наш животни циљ и јесте да овим малим, али опет тако великим људима, улепшамо макар и један дан у њиховим животима и да им покажемо да неко брине о њима. Њихов осмех нам даје снагу да истрајемо и да наставимо са својом животном мисијом, а то је брига о другима – јер нема веће среће него сазнање да сте учинили нешто добро.

Захвална сам свима који су помогли, а посебно нашим дивним донаторима из Чикага, што смо заједничким трудом, упркос свим потешкоћама, и ове године успели да обрадујемо малишане у овим празничним данима. Јако је битно да деца могу да виде и осете да неко о њима брине и да их воли.

Оно што је за некога само мали знак пажње, то овој прелепој деци значи толико пуно“, изјавила је Њ.К.В. Принцеза Катарина.

Њихова Краљевска Височанства Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина се надају да ће се пандемија ускоро окончати, и да ће следеће године моћи поново да окупе децу на Двору и да уживају у њиховом друштву и љубави.

Поред добротвора Лајфлајн хуманитарне организације из Чикага, донатори који су великодушно подржали овај пројекат и којима се најискреније захваљујемо су: Лајфлајн хуманитарна организација Њујорк, амбасаде страних држава у Републици Србији: Делегација Европске уније, Русије, Сједињених Америчких Држава, Аустралије, Јапана, Италије, Чешке Републике, Кувајта, Хрватске, Финске, Анголе и Мјанмара; компаније: Кока кола, Нестле, Марбо Продукт д.о.о, Јафа, Жито промет, Пут инжењеринг и Олимипијас Нитинг Србија д.о.о; затим Британска интернационална школа Београд, Прва руска међународна школа „Валентина Терешкова“ у Београду, Немачка школа у Београду, као и гђа Микел Рид Керол.

ТопПрес/ Извор: РТВ