Чачак – Тло у Чачку још увек не мирује, а након првог регистрованог земљотреса магнитуде 3.2 јединица Рихтерове скале, регистрован је још један мањег интензитета пола сата касније. Потреси су се ноћас осетили у приградским насељима, али и у центру Чачка.

„Одједном се све у кући затресло. Није дуго трајало, али се за разлику од осталих потреса овај поприлично осетио. Други је био слабији, али ипак ноћас нећемо имати миран сан. Плашимо се неког већег земљотреса, јер тло по свему судећи никако да се смири претходних дана“, рекла је за РИНУ Гордана Јанковић из насеља Атеница.

Ово је трећи потрес за два дана на територији града Чачка, јер је 10. маја такође дошло до земљотреса, а његова јачина била је 2,6 јединица Рихтерове скале.

Иначе, према броју становника, сеизмичком хазарду и због високе сеизмичке повредљивости стамбеног фонда, Чачак спада међу угроженије урбане центре, заједно са Јагодином, Краљевом, Крагујевцом, Новим Пазаром и Лозницом.

Током протеклих 15 година у близини Чачка догодила су се два снажна земљотреса. Епицентар најснажнијег са јачином од 5,4 степени по Рихтеру забележен је Краљеву 03. новембра 2010. године, док је други снажан потрес регистрован 15. фебруара 2008. године, а епицентар је био на падинама планине Јелице.

ТопПрес/ РИНА