Топола – За Божић се везује много обичаја а један од њих који се традиционално сваке године у селима око Тополе организовано спроводи је Божићна вожња. Ове године у километарским колонама друмовима су крстарили не само трактори, већ и камиони, мотори, аутомобили. У селу Маскар код Тополе у овој вожњи учествовали су и они који нису били у улози возача а превоз за њих је обезбеђен на несвакидашњи начин.

Фото: ТопПрес

„Божићна вожња је нешто посебно што се од увек одржава у селима без обзира на временске прилике. У дугим колонама најзаступљенији су трактори али из године у годину ту је све више аутомобила, мотора, квадова, у принципу свако може да учествује и да вози шта жели. Овај пут обезбедили смо превоз и за лепши пол па су даме које су хтеле са нама мушкарцима, имале превоз на приколици за аутомобиле, ставили смо две клупе, сто, ту је било по нешто и да се попије и полако. Наравно божићна вожња се вози са љубављу, нигде се не жури, трубимо да се огласимо и да нас сви виде и уживамо у томе“, кажу мештани села Маскар.

Овај обичај датира још од давних времена а прве божићне колоне биле су организоване са коњима. Домаћини би након доручка и ломљења чеснице кренули у обилазак села а пред њих би вредне домаћице износиле послужење. После толико година обичаји су се мало променили, али је суштина остала иста и традиција се не прекида.

ТопПрес

Фото: ТопПрес