Фото: ТопПрес

Министарка пољопривреде Јелена Танасковић изјавила је да је на данашњем састанку произвођача и откупљивача млека са премијерком Аном Брнабић потврђено да ће премије бити подигнуте са 10 на 15 динара по литри млека, а субвенције по грлу са 25.000 на 30.000 динара.

Танасковићева је рекла за Танјуг да је на састанку разговарано о могућност или куповине нових стелних јуница које бити рефундиране до 50 одсто плаћене цене или да ће бити субвенционисана женска телад, квартално, односно на годишњем нивоу у износу од 100.000 динара.

„Поред 15 динара по литри млека, ми ћемо ићи са повећањем субвенција по грлу са 25 на 30.000 динара. А даћемо алтернативну могућност или куповине нових стелних јуница које ћемо рефундирати 50 одсто цене која је плаћена или ћемо ићи на субвенцију женске телади квартално односно на годишњем нивоу од 100.000 динара“, рекла је министарка.

Додаје да је кључ у контроли и организацији система, који ће фукционисати и у коме ће откупна цена млека зависити од квалитета.

„Ми сада правимо систем како би пронашли можда неке који су невидљиви у ланцу. Да сузимо могућност манипулације. Да се не деси да и један пољопривредни произвођач даје млеко у откуп за 38 динара, што смо могли да чујемо, а неко продаје за 74-75 динара“, објашњава Танасковић.

Танасковић је нагласила да је на данашњем састанку постало јасно да минимална откупна цена од 80 динара по литру млека није реална.

„Када причамо уопште о минималној цени као таквој, она не може да се уведе у законски оквир. Ми смо сада овде причали о некој препорученој цени која би требало да се гледа на кварталном нивоу, шта са њом може да се уради, како се помера европко тржиште… И премијерка је нагласила, а што заправо и јесте, да не можете у закон увести минималну цену ни за један пољопривредни производ“, навела је Танасковићева.

Додаје да се откупна цена млека у овом тренутку креће између 60 и 65 динара, зависно од тога какав вам је квалитет млека и какву имате развијену фарму и многих других параметара који улазе у цену коштања производње.

Истиче да Имлек, као највећи откупљивач млека, наводи да по литру млека плаћа 71 динар, и да када на ту цену додате премију добијете 86 динара.

„То је далеко од мале откупне цене и дефинитино су произвођачи са тим задовољни. Њих више брине да то не крене у суноврат. Доста млека је увежено, млеко у Европи је доста јефтиније него што је наша откупна цена. Они се више плаше тога. Тако да то је нешто на чему ћемо заједно сви у ланцу да радимо да до тога не дође и да заштитимо наше примарне пољопривредне произвођаче“, рекла је Танасковићева.

Како је навела, држава је раније реаговала како би ограничила увоз у циљу заштите домаће производње.

Додаје да су данашњем састанку први пут били заједно у влади представници млекара и примарни произвођачи млека, као и представници трговинских ланаца.

„Оно што је битно је да знамо ко су све учесници у ланцу како би сваког учесника увели у систем. То је оно чиме ћемо сад интензивно као држава да се бавимо. Свако је изнео своје проблеме који су довели до овде где смо сада. Пре свега, произвођачи се жале на прекомерни увоз који је био у претходном периоду“, рекла је Танасковићева.

Навела је да је јако битно то је да „Ал Дахра“ саопштила да они неће затварати своје фарме, већ да ће увећавати број.

„И мислим да смо отворили, шта је то што у овом тренутку млекаре могу да плате у смислу откупне цене млека, колико залиха имају и шта са њима може да се уради“, рекла је министарка и додала да је на састанку отворен низ питања како би у ланцу били решени сви проблеми.

Казала је да ће састанци тог типа постати редовни на отприлике кварталном нивоу.

Баћина: За свако женско теле субвенција државе од 100.000 динара

Председник Удружења млекара из Баната Вукашин Баћина рекао је да је на данашњем састанку у Влади Србије са премијерком Аном Брнабић договорено да ће произвођачи млека који желе да задрже женско теле добити од државе субвенцију од 100.000 динара кроз четири исплате у року од годину дана.

Баћина је у изјави за Танјуг рекао да је на састанку на коме су присуствовали и министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић и министар унутрашње и спољње трговине Томислав Момировић, договорено и да ће држава субвенционисати куповину стеоних јуница износом од 100.000 динара субвенције

„Премија за млеко остаје 15 динара по литри , субвенција 30.000 динара по грлу. То је за сада. Премијерка је узела у разматрање да се подигне такса на увоз качкаваља на 30 динара по килограму. То је мало то смо се сложили и ми и млекари“, рекао је Бећина.

Додаје да су данашњем састанку присуствовали не само произвођачи млека већ и представници млекари као и представници трговинских ланаца.

„Ми смо једни од оних који су тражили да се ограничи минимална цена откупа, али када сагледамо ширу ситуацију, то је просто неизводљиво. Држава може да помогне тренутно произвођачима тако што ће подићи таксу на увоз и самим тим увозно млеко ће бити скупље“, рекао је Баћина.

Додаје да је на данашњем састанку сазнао да на југу Србије постоје фирме које откупљују млеко од произвођача за 38 динара по литру, а то исто млеко продају великим млекарама по цени од 71 динар по литру, и додао да су и премијерка и министри заузели став да се тај проблем реши.

„Држава је донела одлуку да више не постоје мали и велики произвођачи. Сви ће бити исти и онај човек са једном кравом и онај са 1.000. Да не би била та ситуација да нечије млеко буде 75-80 динара, а нечије 38 динара. На тај начин ће држава покушати да сачува мале произвођаче“, рекао је Баћина.

Баћина истиче да ће млекаре убудуће бити дужне да сваког месеца доставе министарству колико су платили млеко произвођачима за протекли месец.

„Држава једноставно мора да има увид колико приватне млекаре плаћају млеко пољопривредницима“, закључује Баћина.

ТопПрес/ Извор: Танјуг