Shopping cart

No Widget Added

Please add some widget in Offcanvs Sidebar

TnewsTnews
  • Почетна
  • Вести
  • Из италијанске Тоскане у српску – правац на Опленац: Јелена прави фокаче на јединствен начин са посебним мотивима (ФОТО)
Вести

Из италијанске Тоскане у српску – правац на Опленац: Јелена прави фокаче на јединствен начин са посебним мотивима (ФОТО)

22

Топола – Шумадија је између осталог  препознатљива и по традиционалним јелима чија се рецептура преноси са колена на колено док се за предео око Опленца каже да је српска Тоскана.  Комбинација хране и вина у будућности могла би бити добитна комбинација за туристе и љубитеље божанског пића и укусног залогаја. Вођена овом идејом а велики заљубљеник у кулинарство Јелена Лазаревић из Тополе одлучила је да у својој кухињи направи италијански специјалитет на шумадијски начин и тако је до Опленца стигла мирисна италијанска фокача али припремљена у срцу Шумадије.

Фото: ТопПрес

„Моја мама од како знам за себе меси хлеб и разне врсте пецива, из дугогодишњег искуства отишла је корак даље па прави посебне врсте хлебова које на такав начин нико у нашем крају не припрема. Учећи од ње стекла сам вештину припреме доброг ваздушастог теста па сам желела мало да експериментишем и да направим нешто посебно. Италијански пљоснати хлеб сличан нашој погачи зове се  фокача, пече се на традиционални начин у рерни, али се разликује по томе што се одозго украшава поврћем и разним зачинским биљем. Идеју да стварам мале креације на том тесту сам добила спремајући фокаче деци. Тако сам добијала све већу креативност и машту па је тесто добијало букете, кућице, натписе. Украшавање тражи пуно времена, али мене испуњава и радује  када је купац задовољан“, каже за ТопПрес Јелена Лазаревић.

Фото: ТопПрес

Да би фокача била добра тајна је у изради теста, јер споља треба да буде хрскава а унутра ваздушаста, открива нам Јелена  која је у својој кухињи започела израду овог италијанског специјалитета на шумадијски начин а за њеним мирисним погачама већ  влада велико интересовање.

“Тесто од којег се израђује је мало специфично па је баш по томе посебног укуса. Припрема се од брашна, мешавине зачина, белог лука и маслиновог уља. Затим на тесту од поврћа правим разне мотиве,  у принципу у духу празника или жеље купца направим декорацију. Од недавно сам поред ових да кажем стандардних фокачи почела припрему и од  спелтиног брашна, тако да је ово засигурно један здрав, постан и укусан залогај са мало калорија“, објашњава Јелена.

Фото: ТопПрес

За овај италијански специјалитет који је можда на први поглед најсличнији пици најважније је правилно припремити тесто. Све остало је креативност и машта која је код наше саговорнице на високом нивоу. Ова вредна  домаћица прве муштерије је пронашла управо у Тополи а онда је почела и продаја на пијацу четвртком. Одушевљени мирисом и укусом овог теста све више задовољних купаца се поново враћа и купује код ње а продаја је започела и путем интернета.

„Прво сам припремала мање количине и продавала четвртком на пијацу, потом су почеле поруџбине за дечје рођендане, прославе, разна окупљања па их радим преко целе седмице. Највише се траже у Београду али јављају ми се купци и из осталих крајева наше прелепе Србије“, истиче Јелена.

ТопПрес

Јелена и њена мирисна фокача, Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес

Коментари су затворене

Читајте још

We use cookies to give you the best online experience. By agreeing you accept the use of cookies in accordance with our cookie policy.

Close Popup