Топола – Ове године прве јагоде су на нашем тржишту имале цену од око 500 динара за килограм, међутим са пристизањем све већих количина цена је полако падала. Такође, честе падавине у време бербе значајно су утицале на квалитет јагоде на отвореном што је довело до тога да се веће количине ових плодова прераде. Поред џема и ликера на једном имању у селу Загорица потекла је и ракија од овог воћа која је према речима нашег саговорника фантастичног укуса.
„Пошто сам ове године имао мало већу количину јагода а због увезезне јагоде ценаје брзо почела да пада одлучио сам да неку количину самељем за ракију. Одрадио сам припрему као за дуњу или кајсију, додао ензиме, квасац и храну за квасце. Добијена ракија је по мени изванредна, пријатне веома интензивне ароме, без негативних укуса, киселине“, открива за ТопПрес Драган Јовановић.
Овај домаћин истиче да је ракија од јагоде изузетног квалитета а за такав квалитет и цена мора бити висока.
„Искрено, нисам оптимиста да ће бити купаца за ову ракију због цене која мора бити за наше услове превисока. За један казан кљука потребно је 120 килограма јагода плус ензими, квасац за воћне ракије и храна за квасце. Кад то претворимо у новац долази се до цифре од око 400 евра по једном казану, просечно ми је по казану излазило око осам литара ракије од 18 гради. Рачуница је проста, мене кошта 50 евра литар“, наглашава Драган.
Он додаје да је ракију могао испећи и на други начин, уз додатак око 20 килограма шећера по казану, чиме би повећао литражу добијене ракије али би смањио квалитет. Како каже, желео је да поради на квалитету а не на квантитету. Литар ове ракије код њега се продаје по цени од 80 евра за литар.
Поред ракије овај домаћин је од јагоде припремао и ликер који је према његовим речима идеалан за летње дане.
Иначе, на имању код Јовановићи јагода се узгаја у пластенику и на отвореном на органски начин.
ТопПрес