Републичка дирекција за робне резерве на основу закључка Владе Србије, а ради остваривања билансних потреба и стратешког нивоа залиха меркантилне пшенице, врши куповину до 30.000 тона меркантилне пшенице род 2024. године, домаћег порекла. Откуп је почео 11. јула, а откупна цена је 24 динара по килограму плус ПДВ. Меркантилна пшеница мора да буде домаћег порекла, зрела, здрава, без знакова плесни, страних мириса и укуса, погодна за људску исхрану, незаражена пшеничним болестима и штеточинама, а наводе се и други елементи квалитета који се тичу масе, влажности и друго.

Што се тиче плаћања, наводи се да ће Дирекција плаћање меркантилне пшенице извршити у року до 15 дана од дана достављања комплетне документације о испоруци меркантилне пшенице Дирекцији.

Куповина меркантилне пшенице вршиће се од физичких лица – носилаца регистрованих пољопривредних породичних газдинстава.

Минимална количина меркантилне пшенице која се купује од једног активног, регистрованог, пољопривредног породичног газдинства је 20 тона, а максимална количина је 100 тона, наводи се у саопштењу Продуктне берзе.

Меркантилна пшеница која се купује од физичких лица носилаца регистрованих пољопривредних породичних газдинстава треба да је ускладиштена у силос складиштара са којим Дирекција има закључен уговор о складиштењу меркантилне пшенице.

Куповина меркантилне пшенице ће се обавити посредовањем Продуктне берзе ад, Нови Сад, а пријављивање на интернет страници Продуктне берзе врши се од 11. јула сваког радног дана у периоду од девет до 14 сати.

ТопПрес/ Извор: Танјуг