Председник Форума средњих стручних школа Милорад Антић оценио је данас да се на јесен очекује поскупљење ђачких путовања за око 10 одсто и навео да је из тих разлога у појединим средњим стручним школама дошло до отказивања или до престанка организовања екскурзија, а посебно у трогодишњим профилима.

Антић је за Танјуг рекао да екскурзија мора да буде едукативног карактера, у зависности од тога да је у питању гимназија или средња стручна школа, као и да план и програм треба да прате смер и профил за који се ђаци образују.

„Један од начина за смањење трошкова ђачких екскурзија јесте да држава преузме на себе трошкове дневница и осталих трошкова који падају на терет родитеља, а пре свега мислим на дневнице разредних старешина, као и оне које се издвајају за вође пута, доктора и тако редом“, објаснио је Антић.

Према његовим речима, свака екскурзија може да се плаћа на рате, а поред тога, како је рекао, родитељи дижу кредите, јер трошкови аранжмана не покривају све трошкове путовања.

Додао је да, поред ових трошкова, потребно је припремити дете за путовање и купити све што је неопходно, што је, како је истакао, још један велики издатак за кућни буџет.

„Непримерено је да Савет родитеља заједно са директорима, у појединим школама, изгласају екскурзију и усвоје трошкове, а да са тим не упознају све родитеље“, нагласио је Антић.

Он је истакао да је потребно да спецификација трошкова буде транспарентна, као и да се прикажу сви трошкови дневница и осталих накнада.

„То треба да буде транспарентно, као и што се приказују план и програм пута, шта је све укључено у аранжман, као и додатни трошкови, на пример, посете музејима које нису укључене у аранжман“, напоменуо је он.

Антић је рекао и да у цену ђачке екскурзије, поред редовне цене аранжмана, улази и накнада разредним старешинама по ученику, накнада за вођу пута, лекара, туристичког водича, као и трошкови смештаја возача.

Према његовим речима, највећу разлику у цени аранжмана, у зависности од школе до школе, представља накнада коју добијају разредне старешине, а коју доноси Савет родитеља, као и накнада за вођу пута, и додао да на све то треба додати и порез, као и субвенционисана места.

„Одлазак у Грчку, на бази пет полупансиона, кошта чак 62.900 динара, обилазак севера Италије у трајању од шест дана може да кошта и 84.900 динара, цена за четвородневни боравак у БиХ је 36.500, а за два дана у Нишу треба издвојити 22.900 динара“, казао је он.

Антић је закључио да екскурзије треба да буду едукативног карактера, као и да помогну у побољшању друштвених способности ученика.

ТопПрес/ Извор: Танјуг