Топола – У Тополи је данас одржана  ванредна седница Општинског штаба за ванредне ситуације, којом је   председавала председница општине Јасна Вуковић. На седници је разматрана тренутна ситуација и стање у водоснабдевању на територији општине Топола.

Због изузетно неповољне хидролошке ситуације које прате и тропске температуре и повећана потрошња воде, дошло је до опадања количина воде на извориштима којима управља ЈКСП „Топола“.

фото: ТопПрес

„Увели смо рестрикције пре месец дана, али хидролошка ситуација је све лошија, количине воде све више опадају и дошли смо у ситуацију да су нам села по седам дана без воде. Наш систем  највећу количину воде добија из Јарменоваца са три изворишта, Милића поток, Поточање и Јарменовачка река, два су већ пресушила а једно извориште је већ на граници биолошког минимума и даје осам литара у секунди, а иначе је давало 35. Са градских изворишта количина воде такође опада, дотоци су лоши, до доста потрошача вода не може да стигне“, рекла је Маријана Вујичић, директорка Јавно комунално стамбеног предузећа Топола.

Маријана Вујичић, фото: ТопПрес

На седници штаба донето је неколико закључака који ће бити прослеђени на седницу општинског већа, како би се тешка хидролошка ситуација колико толико ублажила.

„Донели смо оддређене закључке како би ублажили ову тешку ситуацију у којој се сви налазимо, бројни мештани су данима без воде. Начелник штаба је био овде са нама и упознат је са ситуацијом у којој се налазимо, најкритичније је у селима која су на дотоку. Упутићемо апел за помоћ околним општинама пре свега Крагујевцу, набавићемо каце које ћемо распоредити на критичним местима“, изјавила је Јасна Вуковић, председница општине Топола.

Јасна Вуковић, фото: ТопПрес

Такође је донет закључак да се образује комисија која ће давати дневни извештај о стању водоснабдевања ради предузимања адекватних додатних мера, а појачаће се и  контрола ненаменске потрошње воде од стране инспекцијских служби.

ТопПрес

фото: ТопПрес