Топола – Због изузетно неповољне хидролошке ситуације (дугог периода без падавина) коју уједно прате и тропске температуре и повећана потрошња воде, дошло је до опадања количина воде на извориштима којима управља ЈКСП „Топола“, чиме је угрожено водоснабдевање града Тополе и седам сеоских насеља која су повезана на централни систем водоснабдевања (Винча, Пласковац, Липовац, Метеризе, Митровчић, Ваганац и Жабаре).

Тренутно имамо ситуацију да су два (Милића поток и Поточање) од три изворишта сирове воде пресушила а треће Јарменовачка река је на граници биолошког минимума и на критичном нивоу експлоатације.

Градска изворишта/бушотине су у фази опадања јер се црпљење воде врши даноноћно већ 30 дана. Због све лошијег стања на извориштима уведене су рестриктивне мере од 11.07.2024. године.

ЈКСП “Топола” је у складу са расположивом количином воде покушало да врши равномерну расподелу воде својим корисницима, међутим погоршање хидролошких прилика доводе нас у ситуацију да немамо капаците чак ни за такво рестриктивно снабдевање сеоских насеља а да не угрозимо минимално снабдевање градског насеља где имамо приоритетне установе Вртић, Забавиште, Школе, Дом здравља и слично.

Због свега наведеног данас на Ванредној седници штаба за ванредне ситуације, донета је Одлука о увођењу ванредне ситуација на делу територије општине Топола. Села која су на систему водоснабдевања (Митровчић, Ваганац, Жабаре, Винча, Пласковац, Метеризе и Липовац) су искључена са система водоснабдевања до даљњег, а начин снабдевања водом поменутих села биће на начин постављања танкова и редовног пуњења истих, све до побољшања хидролошких прилика. Такође, цистерна ЈКСП „Топола “ по унапред утврђеном плану ће обилазити помента села како би грађанима обезбедили на овај начин воду за пиће.

Јасно је да су температуре високе и да је потреба за потрошњем воде појачана, али оваква хидролошка ситуација представља елементарну непогоду на коју ми не можемо да утичемо.
Општина Топола интезивно ради на проналажењу нових количина воде, међутим ово је сутуација када све количине које постоје пресушују, како код нас тако и у другим општинама попут Чачка, Горњег Милановца а који се снабдевају водом са једног далеко већег система, каже се у саопштењу председнице општине Топола Јасне Вуковић.

ТопПрес

One thought on “Уведена ванредна ситуација на делу територије општине Топола због изузетно неповољне хидролошке ситуације”
  1. nema vode zato što su političari i rukovodstvo Opštine i JKSP dozvolili da se gradska voda da selima odnosno da se priključci i šahte urade po voćnjacima tako da se najkvalitetnijom Rudničkom vodom zalivaju voćnjaci sela Vinča ,Plaskovac, deo Donje Šatornje i Blaznava … čak su uzurpirali i izvorište koje su izgradili meštani Donje i Gornje Šatornje “ Izvor voda studena „..Topola se sada može nazvati “ vikend naselje“ nema velikih potrošaća vode kao nekada jer privrede gotovo i nema , stanovništvo se drastično smanjilo, mnogo praznih kuća , mladi napuštaju jer ne mogu da se zaposle
    U ovom vikend naselje u rukovode samo nazovi političari koji sprovode svoje lične interese i vrte se u krug .. „večiti“..

Comments are closed.