Саветник премијера за пољопривреду Данило Голубовић рекао је данас да је јавни позив за повећане субвенција за биљну производњу по хектару од највише 35.000 динара планиран за крај октобра, а исплата до нове године.

Додао је да су субвенције повећане и сточарима и да су веће него у земљама Европске уније. Како је истакао за РТС, влада приводи крају закон који ће омогућити субвенције за земљиште са нерешеним имовинским питањима, а подстицаји ће се давати и за ливаде и пашњаке.

То што субвенције по хектару нису везане за условно грло стоке није пропуштена шанса за развој сточарства, сматра Данило Голубовић, саветник премијера за пољопривреду.

Он је рекао да ће они који су се у априлу пријавили за субвенције за приплодне јунице добити додатних 100.000 динара за првотелке. Од 2025. године подстицаће се и јунице товних и млечних раса са 55.000 динара. Захтев за регрес од 150.000 динара за куповину приплодне јунице Влада још разматра.

„Исто се врши анализа, а циљ је уствари да природне ливаде и пашњаци исто буду носиоци субвенција ако су уписани у Регистар пољопривредних газдинстава, ту ће ако се усвоји минимум да буде да имају једно условно грло по хектару“, рекао је Голубовић.

Како је навео, различите ће бити субвенције и у односу на статус активности пољопривредника, па ће се додатно стимулисати они који живе искључиво од те производње.

„Тамо где нису решени имовинско-правни односи формирана је комисија, тражимо адекватан правни основ да и овакав начин коришћења буде стављен под систем добијања подстицаја. Што се тиче власника парцела управо се тражи правни основ договором двеју страна и дат је рок до краја септембра да ово питање буде решено“, рекао је он.

Саветник премијера каже да су субвенције пољопривредницима значајно повећане, да министарство пољопривреде има други највећи буџет у влади. Наводи да су подстицаји развојна категорија, али да ће се део субвенција користити за санацију штете од суше.

ТопПрес/ Извор: Танјуг