Министарство пољопривреде ће за неколико дана расписати јавни позив за финансирање изградње шумских путева на делу Србије где шумама газдују „Србијашуме“, изјавио је данас министар пољопривреде Александар Мартиновић.

Он је на конференцији за новинаре одржаној са в.д. директора „Србијашуме“ Крстом Јањушевићем рекао да ће то бити први корак у конкретној будућој сарадњи Министарства и овог јавног предузећа, саопштило је ресорно министарство.

Мартиновић је истакао да је на састанку, који је претходио конференцији констатовано да су Министарство пољопривреде и Србијашуме на истом задатку, а то је да Србија има више шума, да се адекватно брине о њима, да се шуме секу искључиво плански и да се води рачуна о пошумљавању, биљном и животињском свету у шумама, али и о људима који у тим пределима живе.

Додао је да заједно са директором Јањушевићем, жели да пошаље врло јасну поруку да и Министарство и Србијашуме пружају подршку председнику Србије Александру Вучићу у свим пројектима који могу да допринесу развоју српске економије, расту БДП-а и увећању државног буџета, па тако и када је реч о рударству и експлоатацији минералних сировина.

Као што свака држава користи своја национална блага на добробит грађана, тако и Србија треба то да ради, наравно водећи, пре свега, рачуна о животу и здрављу људи, као и о заштити животне средине, како је и сам председник Вучић више пута истицао. Ако се испуне та два основна критеријума, Република Србија треба да искористи своју шансу да снажно искорачи напред у развоју рударства и индустрије, јер је то, између осталог, тесно повезано и са пољопривредом“, рекао је Мартиновић.

Додао је људи морају да схвате да без јаке индустрије нема ни јаке пољопривреде, нити обимног аграрног буџета и навео да ако Србија буде имала снажну привреду, ако БДП из године у годину буде све више растао, биће и више новца за пољопривреднике.

„Држава увек на првом месту има интерес својих грађана, али уз вођење рачуна о њиховом здрављу и уз поштовање свих еколошких стандарда, истовремено мора да искористи прилику да јача своју економију у овим тешким и нестабилним временима“, нагласио је он и најавио интензивнију сарадњу и заједничке пројекте са свим јавним предузећима која су задужена за области шумарства и водопривреде.

Директор Србијашума Крсто Јањушевић рекао је да ће у будућности сарадња Министарства пољопривреде и овог јавног предузећа бити много синхронизованија.

ТопПрес/  Извор: Танјуг