Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Александар Мартиновић изјавио је данас да је објављен позив за набавку опреме за наводњавање и да ће пољопривредници моћи да добију од 40.000 динара до три милиона динара.

Мартиновић је то рекао на седници Скупштине Србије одговарајући посланику странке Србија центар Слободана Илића који је рекао да је Србија последња у Европи по наводњавању.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде објавило је Конкурс за расподелу средстава за извођење радова на заштити, уређењу и коришћењу пољопривредног земљишта у 2024. години.

Како се наводи, средства су намењена за контролу плодности обрадивог пољопривредног земљишта, комасацију и за набавку нове опреме за наводњавање.

За реализацију радова на контроли плодности обрадивог пољопривредног земљишта као мери заштите пољопривредног земљишта, у буџету Србије обезбеђено је укупно четири милиона динара.

Средства за ове намене се одобравају у висини учешћа до 100 одсто без урачунатог пореза на додату вредност (ПДВ) по једном просечном узорку земљишта, а у износу до 2.000 динара за највише 10 узорака земљишта по катастркој парцели код закупца или корисника пољопривредног земљишта у државној својини и у износу до 20.000 динара без урачунатог ПДВ за ту катастарску парцелу.

У тексту конкурса је наведено и да је за реализацију инвестиционих и геодетско-техничких радова у поступку уређења пољопривредног земљишта комасацијом, као и за израду програма комасације у републичком буџету обезбеђено укупно око 95,225 милиона динара и финансира се до 70 одсто вредности радова без ПДВ.

Пријаве за ова два конкурса се подносе закључно са 31. октобром 2024.

За реализацију набавке опреме за наводњавање у буџету Србије обезбеђено је 104,82 милиона динара, а финансира се до 60 одсто вредности набавке без урачунатог ПДВ, односно до 70 одсто без ПДВ-а за подручја са отежаним условима рада у пољопривреди.

Минимални предвиђени износ за набавку ове опреме је 40.000 динара, а максимални три милиона динара.

Сва опрема која је предмет остваривања права на средства мора да буде у функцији наводњавања парцела пријављених на обрасцу пријаве и то у текућој години.

Подносилац пријаве право на средства може да оствари ако за предметно инвестиционо улагање не користи и неће користити подстицаје, субвенције и донације по другом основу и код других органа и институција.

У конкурсу је наведено и да право на коришћење средстава за набавку нове опреме за наводњавање и то за опрему набављену у 2024. може да оствари физичко лице, научноистраживачка организација, образовна установа, привредно друштво, предузетник и земљорадничка задруга.

Пријаве за набавку опреме за наводњавање се подносе закључно са 4. октобром.

Текст целог конкурса објављен је на сајту Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, односно на страници Управе за пољопривредно земљиште www.упз.минпољ.гов.рс, као и на огласној табли Управе, Грачаничка 8, Београд.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

CAPTCHA