Сваки други становник Србије умире од кардиоваскуларних обољења, најчешће од инфаркта и шлога, на годишњем нивоу битку са овим болестима изгуби готово 60.000 становника наше земље, рекао је данас Небојша Тасић, саветник министра здравља за превенцију.

Атеросклероза је оштећење крвног суда који доводи до постепеног сужавања, затварања у одређеним артеријама, инфаркта и шлога, почиње у дечјем добу, а први симптоми се могу приметити већ у двадесетим годинама, каже Тасић и додаје да је зато важно подићи свест о овој хроничној болести и додатним факторима ризика, што ће Министарство и чинити путем Каравана здравља.

„Имамо гомилу вируса који изазивају разна оштећење срца, ту су коксаки, адено, ковид. Значи, живот, фактори ризика, све то заједно доводе до озбиљног оштећења кардиоваскуларног здравља и здравља у целини“, објасио је Тасић.

На конференцији за медије посвећене кардиоваскуларним болестима у свету и Србији и потреби за превентивним прегледима, Тасић је најавио да ће министарство у сарадњи са здравственим установама и Институтом за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ преузети активну улогу у едукацији здравствених радника, али и грађана о важности превенције и факторима ризика.

Кардиолози су усвојили термин „наизглед здрава особа“ што значи да особа нема никакве симптоме, доброг је општег стања, али, како су рекли на данашњој конференцији, такве особе су „темпиране бомбе“.

Наизглед здраве особе биће у фокусу Каравана здравља који почиње следећег викенда, најваљено је данас.

„Обилазићемо све грађане Србије са циљем да очувамо здравље и, наравно, идентификујемо високоризичне становнике и покренемо активни програм диагностике и лечења у ранем фази карбиоваскуларних обаљења“ каже Тасић и додаје да истиче да је мушкарци у раном одраслом добу (30 до 45 година) спадају у најризичнију групу“, истакао је Тасић.

Драган Симић, кардиолог и председник Удружења кардиолога Србије истакао је данас да су мушкарци у већем ризику током у раном одраслом добу, док жене од кардиоваскуарних болести обољевају након периода менопазе.

Симић истиче да жене имају специфичне облике коронарних болести, што доводи до тога да због атипичне манифестације болести, лекари не препознају проблем.

„Женско срце је једно од најактуелнијих тема у кардиологији. Жене дефинитивно ређе добијају инфаркте, али је прогноза када га добију много лошија и већа смртност него код мушкараца“, каже Симић.

Директорка Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ Верица Јовановић истакла је да према подацима из 2023. године од можданог удара на годишњем нивоу у Србији премине 8.175 лица, док од срчаног удара премине 4.070 лица.

Говорећи о предстојећој сезони грипа, Јовановић је истакла да су доступне две вакцине и да су оне безбедне за кардиоваскуларне болеснике.

„Четворовалентне вакцине препоручујемо свим лицима старијим од шест месеци, нарочито онима који болују од плућних и кардиоваскуларних болести“, објаснила је Јовановић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

CAPTCHA