Чачак – У многим домаћинствима задржао се и данас обичај припремања зимнице, која у свом саставу има низ бенефита по здравље. Прво и најважније је да се припрема ручно, у домаћинству у контролисаним условима, углавном од поврћа из сопственог узгоја, или купљено од проверених произвођача. Укишељено, печено или на неки други начин прерађено поврће добро је за здравље и нутриционисти препоручују да се нека врста салате обавезно конзумира уз сваки оброк.
Међутим, због смањеног слободног времена и нешто виших цена поврћа на пијацама већина домаћица се одлучује да купи готову зимницу а не да је припрема у свом домаћинству. Ипак, на селу бројне вредне жене не одустају од припреме разних деликатеса од поврћа а оно што је најважније и незаобилазно то је свакако ајвар.
„Уберем паприку, потом је оперемо, очистимо, обаримо и стављамо да се цеди 24 сата. Кад се оцеди, мељемо је, пржимо и потом иде у тегле. То је ја мислим најдужи процес припреме зимнице, све остало је далеко брже“, каже Марија Вучићевић из чачанског села Јежевица.
Иако је паприка ове године била нешто скупља него претходне, од ајвара и пинђура се није одустало, па је западна Србија и ове јесени замирисала на паприку, пинђур и ајвар. Марија истиче да су многе домаћице ипак радије за опцију куповине готове зимнице.
„Мислим да су се људи пресабрали, воће, поврће је скупо, исплативије је да се купи, млади су запослени немају времена да то припремају и лакше је купити, све је доступно. Некада је свака кућа остављала за своју породицу, није ни било потражње за куповином“, закључује ова домаћица.
Марија сваке сезоне у свом шпајизу спакује на десетине различитих тегли зимнице и с поносом истиче, да нема укусне зимнице док кућа не замирише на печену паприку или ајвар.
ТопПрес