Shopping cart

No Widget Added

Please add some widget in Offcanvs Sidebar

TnewsTnews
  • Почетна
  • Вести
  • Прерађена шљива има већу вредност за чачанског сељака (ФОТО, ВИДЕО)
Вести

Прерађена шљива има већу вредност за чачанског сељака (ФОТО, ВИДЕО)

2

Чачак – Откупна цена шљиве годинама не оправдава очекивања воћара и њихова улагања, због тога све више домаћина рачуницу види у преради, а засади под овом воћном врстом у Западној Србији су у порасту. Поред ракије, добар део  чачанске шљиве буде осушен и  на тај начин њено одредиште буду тржнице широм европских земаља. Радомир Љујић  успео је да своју производњу сушених шљива одржи на просечном нивоу, па је из његове сушаре поново изашло око стотину тона ове природне посластице.

“Сваке године сушимо стотинак тона, мало смо имали и свог рода иако имамо седам хектара наше шљиве, нисмо имали ни 30 посто рода ког смо требали да имамо. Шљива је чудно понела ове године, имала је лепог времена када је сазревала, међутим пуна је воде, жилава је и просто овакву шљиву до сада нисмо имали”, казао је овај воћар.

А на тржишту је српске произвођаче сачекао неочекивани противник. Далека јужноамеричка земља уз минималне напоре и помоћ повољне климе на европско тржиште извезла је поприлично јефтинији производ. Међутим, српским шљивама остали су верни стални купци.

“Купци су традиционално наши овде у Србији и Грчка је за сада актуелна, покушавамо сада мало да се вратимо у Русију, а имамо конкуренцију Чилеа који суши шљиву на отвореном која је спремна за 20 дана. Ове године су се појавили и оборили су цену 20 посто суве шљиве ” прича Радомир.

Радомир Љујић, Фото: ТопПрес

Иако су количине произведене шљиве у Србији драстично мање, чак када се погледа период од пре једног века Срби ипак нису одустали од ове воћне културе.

” Србија данас производи јако мале количине суве шљиве у односу на време од пре сто година, али смо и даље у самом врху по извозу суве шљиве, тако да се данас налазимо на десетом месту – истиче Дарко Јевремовић, директор Института за воћарство у Чачку.

Још увек се није обистинило да је од Србије међу шљивама остала само Србија, добар део рода завршио је у ракији, а чак 20 000 тона осушено је за грчко или неко друго страно тржиште, па су сељаци поново задовољно трљали руке, јер ова воћка може да се преради на више начина и да тако увећа своју првобитну цену која је најнижа у свежем стању.

ТопПрес

Фото: ТопПрес

 

Коментари су затворене

Читајте још

We use cookies to give you the best online experience. By agreeing you accept the use of cookies in accordance with our cookie policy.

Close Popup